Обратно към пълната версия на статията »

Над 9000 си изкарали фалшив болничен, ще връщат 6.5 млн. лв. на НОИ

Над 9000 си изкарали фалшив болничен, ще връщат 6.5 млн. лв. на НОИ
НОИ
A A+ A++ A

През 2019 г. НОИ е издал над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за неправомерно получени болнични, сочи анализ на експертите на НОИ, публикуван в брой 1 на информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2020 г.

Общият брой обжалвани листове през 2019 г. е 16 373 броя, което е с 6 865 броя повече спрямо 2018 г. Отменени са 4 397 болнични листове за 92 090 дни, предаде БНР.

Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози, продължителността на временната неработоспособност са изпратени на Министерство на здравеопазването за извършване на проверки от регионалните съвети към РЗИ, както и към ГД "Национална полиция", Изпълнителна агенция "Медицински одит" към МЗ и ДАНС. Контролът, който се осъществява в НОИ при изплащането на паричните обезщетения и помощи от ДОО, е предварителен, текущ и последващ, припомнят от НОИ.

През 2019 г. са съставени общо 6 737 ревизионни документи, като установеният начет по влезли в сила разпореждания за събиране на суми е 705 308,22 лв. Контролните органи на Териториалните подразделения на НОИ издават и разпореждания за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания.

По този ред се събират неправомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация.

През 2019 г. са издадени 9213 разпореждания за възстановяване на суми в размер на 5 864 663 лв. Когато в резултат на извършените ревизии, проверки и анализи се установят съмнения за злоупотреби със средствата на ДОО, случаите се въвеждат за наблюдение и се уведомяват съответните компетентни органи.

Под наблюдение са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се, като на органите на МВР са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС - 196 осигурители.

В случаите, в които се установи, че осигурителят не е осъществявал стопанска дейност и хората, за които са подадени данни не са упражнявали трудова дейност, за която да подлежат на осигуряване, се издават задължителни предписания за заличаване на тези данни.

Данните, подадени от 290 търговски дружества, са заличени по нормативно предвидения ред.