Обратно към пълната версия на статията »

Идея на лекар: На летище София трябва да се изградят изолационни центрове

Идея на лекар: На летище София трябва да се изградят изолационни центрове
A A+ A++ A

Всички пристигащи със самолет от високорискови държави с коронавирус да се поставят за 14 дни в изолационни центрове. Това апелира лекарят на немското, австрийското и швейцарско посолства в България доц. Димо Кюркчиев.

В телефонно интервю за колегите от БГНЕС той заяви, че идеята за центровете възникнала, след като чул за акцията на Външно министерство с полети да прибере останали без полети българи по света. Кюркчиев погледнал разписанието на летище София и с изненада установил, че кацат дневно над 10 самолета, които кацат от Лондон, Ница, Париж, Франкфурт.

„По един-двама да има с коронавирус без да знаят, ще заразят всички останали. Проблемът е, че след като кацнат на летище София, преминават един тест за температура и не се задържат на летището, не остават в карантинни центрове, вместо това тръгват към родните си места и разпространяват заразата, както сред близките си, така и по целия път на тяхното придвижване.

Доц. Кюркчиев предлага да се възползваме от успешната практика на китайците, където всички пристигащи се организирано от летището с обучен персонал, наблюдават се и се изследват и само, като се установи тяхната безопасност за останалите граждани се пускат да продължат към домовете си.

Лекарят е изпратил предложението до премиера Бойко Борисов. От ВМА уточниха за БГНЕС, че кризисният щаб също е запознат с писмото и може да вземе отношение на редовния си брифинг дали такава мярка е приложима в България.