Обратно към пълната версия на статията »

63 000 дка гори изпепелили пожарите през 2012 г.

563 пожара са регистрирани в България през тази година, сочи статистиката на Агенцията по горите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

63 000 декара гори са изгорели при пожарите, като 9 000 са напълно унищожени, съобщи в инж. Николай Пиронков от Агенцията по горите.

563 пожара са регистрирани в България през тази година, предаде БНР.

„Много е тъжна гледката на един горски пожар. Много е жалко, че хората не се съобразиха с апела да пазят гората. Човешката безотговорност причинява повечето пожари," коментира Николай Пиронков.

Той допълни, че в голяма степен дървесината е напълно изгоряла, не може да се използва за никакви цели, дори за дърва за огрев.

„Възобновителната способност на широколистните гори е много голяма. Средства за залесяване винаги се намират," успокои специалистът от Агенцията по горите.

Средната стойност за залесяване на един декар е между 280 и 450 лева и това е ангажимент на държавните горски предприятия, уточни инж. Николай Пиронков.

Регистрираните нарушения, свързани с бракониерство, са надхвърлили 8 000, като обикновено става дума за не повече от кубик дърва.

„Съдействаме си с полицията. В Бяла Слатина имаме задържани цели камиони. Случаите на бити горски служители са единици," твърди инж. Николай Пиронков.

#пожар #Агенция по горите #Николай Пиронков #залесяване #дърва за огрев #Бяла Слатина