Обратно към пълната версия на статията »

Не му се вижда края: Изолация най-рано до Гергьовден

Не му се вижда края:  Изолация най-рано до Гергьовден
A A+ A++ A

Пикът на вируса вероятно ще е около Великден, коментира ген. Мутафчийски в предаването "Лице в лице" по bTV. 8 души у нас вече са оздравели, като вече са изписани от болницата. Утре се очаква да бъде изписан още 1. Над 6000 души са тествани за вируса у нас от 8 март досега.

Извънредното положение и мерките за социална изолация ще продължат най-рано до Гергьовден, прогнозира генералът. Но все още нещата са доста динамични и е трудно за категорични заявки, каза той. 

България е поръчала около 300 дихателни апарата на китайски компании, тъй като те имат най-голям производствен капацитет. В цяла България вече са дарени 25 подобни апарата от частни дарители.

PSR тестът е единственият начин да се установи със сигурност заболяването, обясни той. Според него бързите тестове са за края на епидемията, те не могат да се ползват в началото. Искането за бързи тестове е в търговски смисъл. "Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", бе категоричен председателят на оперативния щаб.

Няма да надделее мнението на медицинския съвет за бързите тестове, каза още началникът на оперативния щаб.