Обратно към пълната версия на статията »

Днес е Световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН
Днес, 1 декември, светът отбелязва Деня за борба със СПИН. Снимка: healthymoco.com
A A+ A++ A

Светът отбелязва Деня за борба със СПИН днес, 1 декември.

У нас по повода започва Национална информационна АНТИСПИН кампания. Тази година тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с болестта, съобщи bTV.

В София ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, където всеки желаещ може да се тества.

Българският младежки Червен кръст пък организира шествие със запалени свещи по случай 1 декември. То ще започне в 18.00 часа от метростанция „Сердика“.

На стените на подлеза там ще бъдат разлепени различни истории на хора, борили се със СПИН.

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

През последните две десетилетия този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

Първоначално световните кампаниите за 1 декември се организират от UNAIDS (Програмата на ООН за ХИВ/СПИН).

През 2005 г., след провеждане на редица консултации, UNAIDS прехвърля „надзора“ над провеждането на кампаниите на независима организация - World AIDS Campaign, като продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

#СПИН #ХИВ #кампания #БМЧК #Българският младежки Червен кръст #изследване