Обратно към пълната версия на статията »

Левски отстрани Лудогорец за Купата след драма с изпусната дузпа в 90-ата и общ резултат 6:5

Левски отстрани Лудогорец за Купата след драма с изпусната дузпа в 90-ата и общ резултат 6:5
A A+ A++ A

Левски донякъде изми срама от загубата срещу Славия, след като пред почти пълен "Виваком Георги Аспарухов" в голяма драма отстрани Лудогорец и е полуфиналист за Купата. В редовното време и след продълженията не падна гол, което доведе до ударите от бялата точка, при които имаше 11 точни изпълнения от 12 изстрела, за да се стигне до пропуска на Мавис Чибота и така Левски излезе големият победител с 6:5. 

"Сините" се присъединяват към компанията на ЦСКА и пловдивските Локомотив и Ботев на полуфиналите, а жребият ще се тегли във вторник (10 март) от 11:00 часа в базата на БФС в Бояна. Както е известно, финалистите ще бъдат определени в два мача на разменено гостуване. 
 
Избраниците на Петър Хубчев и Павел Върба предложиха атрактивен футбол на зрителите, а атмосферата на "Герена" беше страхотна. По трибуните имаше над 8 хиляди фенове на домакините. 

Лудогорец може да съжалява, че не отстрани Левски. Шампионите пропуснаха златен шанс да спечелят в редовното време. В 94-ата минута вратарят на Левски Милан Миятович спаси дузпа на румънския защитник Драгош Григоре, което прати срещата в продължения.  

Голямата изненада в титулярните състави на двата отбора беше решението на Павел Върба да заложи на Владислав Стоянов на вратата. Опитният страж зае мястото на Пламен Илиев. За последно Стоянов пази за първия тим на шампионите в официален мач на 18 март 2017 г. срещу Дунав (Русе) (2:2). Три дни по-късно той получи тежка контузия в коляното - скъсано пателарно сухожилие. Последваха няколко операции, които удължиха периода му на възстановяване след операцията, но ето, че три години по-късно той отново е под рамката.

Петър Хубчев пък не можеше да разчита за важния двубой на наказаните Мартин Райнов и Дени Алар. Контузени пък са Николай Михайлов, Филипе Нашименто, Симеон Славчев и Паулиньо. Атаката срещу Лудогорец поведе Станислав Костов, а зад него играеше Стайн Спиерингс. По крилата атакуваха Найджъл Робърта и Станислав Костов. След наказания се завърнаха Холмар Ейолфсон, Иван Горанов и Янис Каргас, които започнаха титуляри. Привлеченият от Славия вратар Георги Георгиев попадна в групата и беше на резервната скамейка. 

В редовното време двата отбора пропуснаха по няколко положения, като най-сериозните шансове за Лудогорец пропиля Вандерсон. Марселиньо и Кешерю също бяха близо до гол във вратата на Миятович, който пазеше на висота. Черногорецът сгреши единствено в 29-ата минута, подарявайки топката на Кешерю, но гостите не успяха да се възползват.

Владислав Стоянов също отчая "сините" с безупречните си намеси на няколко пъти. Той отрази изстрели на Найджъл Робърта, Станислав Костов и Спиерингс. 

Най-интересната ситуация в редовното време беше в добавеното време. Марселиньо изработи дузпа, която в 94-ата минута защитникът Драгош Григоре пропусна. Румънецът стреля в левия ъгъл на Миятович, който плонжира и изби. Така мачът отиде в продължение, но и в тях не падна гол. При дузпите играчите на двата отбора показаха точност до 6:5 за Левски, когато Мавис Чибота стреля над вратата и "сините" ликуваха, класирайки се на полуфинал за Купата на България.