Обратно към пълната версия на статията »

БЧК няма запаси от предпазни маски, по света плъзнаха фалшификати

БЧК няма запаси от предпазни маски, по света плъзнаха фалшификати
A A+ A++ A

Българският червен кръст няма запаси от маски за защита от грип, заяви във Варна председателят на организацията Христо Григоров. 

"Няма маски не само в България, но и в целия свят. Чух, че в Китай са арестували хора, продавали фалшиви маски – всеки вакуум се използва. Това са близо 2 милиарда души – по една маска средно на ден са два милиарда маски", каза Григоров, който присъства на отчетното събрание на БЧК Варна. 

Гост на него беше и почетният консул на Италия в морската столица Антонио Таркуинио. По неговите думи в региона в момента се намират около 150 негови сънародници. Според Таркуинио в страната му няма паника заради случаите на коронавирус и са взети всички необходими мерки срещу неговото разпространение.

БЧК има 20 000 обучени доброволци, коментира още Христо Григоров. Той призова да бъде изготвен "нормален закон за доброволчеството".

"Въпросът за отношенията между работодателя и доброволеца трябва да бъде регламентиран. Застраховката на доброволеца се поема от държавата в някои страни. В планинско-спасителната служба има 600 души в 33 отряда. Момчетата си рискуват живота, а после имат проблеми, когато се върнат на работа. Не може само доброволците на общините да бъдат защитени с нормативна уредба", добави Григоров.