Обратно към пълната версия на статията »

Музика и изкуство зад стените на Онкологията

Музика и изкуство зад стените на Онкологията
A A+ A++ A

Студенти и преподаватели от Нов български университет ще изнесат театрално представление за пациентите и служителите на Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Убедени, че пациентите с едни от най-тежките заболявания, имат нужда от изкуство и надежда, млади актьори, музиканти, художници и преподаватели се включват за втора година в кампанията „Продължаваме“2020.

Идеята е на преподавателят в департамент „Музика“ гл.ас. д-р Златка Ангелова, чиято лична история на пациент в Онкологията, прераства в социална кауза. Златка Ангелова прекрачва прага на болницата през юни 2017 година. Седмица по-късно се озовава в т.нар. фоайе на шарените столчета, където се провеждат курсовете по химиотерапия. Придружава я съпругът й. Поразява я тишината, надвиснала около тях…И решава: „Тук трябва да се промени нещо!“. И започва с първата крачка - дарява личното си пиано на отделението и заедно със съпруга й, също музикант, правят импровизирани концерти в болницата.

„Време е да започнем да разчупваме представата за това, че идването на такова място е страшно, свързано е само с болка, страдание и нищо друго. Не! Това място е светло. Тук хората ги лекуват и за нас е чест, радост и отговорност да участваме в такъв вид промяна.“, споделя д-р Златка Ангелова.

И така, колелото се завърта. Към инициативата й да прави живота зад стените на болницата по-лек се включват студенти и преподаватели от други специалности в НБУ. Вече две години организират концерти, редят изложби, изнасят танцови спектакли, театрални представления. Студентите протягат ръка към пациентите. Даряват изкуството си на тези, които имат най-много нужда от него.