Обратно към пълната версия на статията »

Вълчев: Ще има дебат за сексуално образование

Вълчев: Ще има дебат за сексуално образование
A A+ A++ A

„Сексуално образование винаги е имало в българското училище, дори по времето на социализма. Въпросът е дали то не идва прекалено късно, в никакъв случай не е прекалено рано. Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване“. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев по bTV.

Поел съм ангажимент да организирам дебат по темата в горните класове на начален етап – III-IV клас да заложим първите теми, уточни министърът.

Той отново коментира темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. 78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език, разясни Вълчев.

По думите му до две години недостиг на места в градините няма да има, освен в София. В столицата най-голям е проблемът с местата в яслените групи, има малък недостиг и за 4-годишните. София трябва да продължи да строи, дори когато преодолее проблема, защото има многочислени групи, допълни просветният министър.

Вълчев обяви, че МОН няма да се откаже от идеята на изпита по български език и литература (БЕЛ) за 4-класниците диктовката да е по аудиофайл, защото така учениците са поставени при еднакви условия. Не се предвиждат и промени в модулите на изпита по математика за 7-класниците въпреки протестите на родители. Мисли се обаче по въвеждането на интегрални тестове за VII клас от 2023 г., в които да има и въпроси по природни и обществени науки, каза още министърът на образованието. В момента тестовете са само върху материала по БЕЛ и математика.

В МОН се обсъжда и облекчаване на програмите, особено по математика, за учениците между V и VII клас.