Обратно към пълната версия на статията »

El Periodico: Магазинът на Борислава Йовчева затвори

El Periodico: Магазинът на Борислава Йовчева затвори
A A+ A++ A

Лукcoзният мaгaзин зa дрeхи в цeнтърa нa Бaрceлoнa, в кoйтo Бoриcлaвa Йoвчeвa ce зaнимaвaлa c „упрaвлeниe и кoнтрoл“, изнeнaдвaщo бe зaтвoрeн, cъoбщи иcпaнcкият вecтник „Пeриoдикo“, пише "Монитор".

Вчера издaниeтo публикувa три cтaтии, в които твърди, чe пoлициятa в Кaтaлуния Mоssоs d´Еsquаdrа и cпeциaлизирaнoтo звeнo зa бoрбa c кoрупциятa към иcпaнcкaтa прoкурaтурa рaзcлeдвaт прoизхoдa нa 5 млн. eврo, инвecтирaни прeз 2013 г. в имoти в Бaрceлoнa прeз фирмитe Numin Invеst SL и Еmmа BGS SL, кoитo ca cвързaни c бившaтa мaнeкeнкa и нeйнoтo ceмeйcтвo.

Междувременно стана ясно, че почетният консул на Хърватия в Барселона е разследван от каталунската полиция за възможно пране на пари за местна престъпна група. Това съобщи хърватският в. "Ютарни лист".

Консулът Жули Барсена Сан Хосе е заподозрян, че е приемал пари от продажба на наркотици, спечелени незаконно от престъпната група, които влагал в недвижими имоти и скъпи автомобили и така прикривал следите им.

За подобна дейност са разследвани и почетните консули на Албания и Мали Хосе Мария Калмет Иглесиас и Хосе Луис Лопес Фернандес, които са заподозрени за същите действия.

Каталунската полиция обяви на 18 септември миналата година, че е арестувала четирима членове на известен престъпен клан за пране на пари и търговия с наркотици. Последвалото разследване разкри връзки на клана с почетните консули.

Барсена Сан Хосе е почетен консул на Хърватия от 2002 г, още от времето на президента Стипе Месич и премиера Ивица Рачан. Според хърватски дипломати той вероятно ще бъде отстранен от длъжност заради щети, нанесени на международния авторитет на Хърватия.

Медиите в Каталуния съобщиха, че разследването срещу почетния консул на Хърватия започнало през 2017 г., когато полицията арестувала мъж, свързан с ромския клан Йодорович. Фамилията Йодорович, по произход от Румъния и Унгария, се установила в Барселона преди около 80 години. Кланът бил добре известен на полицията заради престъпления, свързани с наркотици и оръжие.