Обратно към пълната версия на статията »

Емил Димитров: В пъти над нормата е цианидът в реките Юговска и Чепеларска

Емил Димитров: В пъти над нормата е цианидът в реките Юговска и Чепеларска
A A+ A++ A

Измерените нива на цианиди във водите на реките Юговска и Чепеларска са в пъти над допустимите норми, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, цитиран от БНР.

Той се запозна на място със ситуацията, след вчерашната информация за замърсяване на водите и започналата проверка. Министър Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева казаха, че е сезирана и прокуратурата за действията на фирма "Лъки Инвест", от чието хвостохранилище е тръгнало замърсяването.

"Взети са всички мерки за да се спре разпространението на замърсяването, каза министър Димитров. Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими.

 "На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване", уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод. Този път обаче, по думите й, не става въпрос за инцидент, а за умишлени действия.

Няма опасност за питейната вода, увери областният управител Дани Каназирева. Тя заяви, че заради поредицата случаи напоследък в Пловдивско започва да се мисли, че поредицата от тези замърсявания са умишлени и целят дестабилизация.

По-късно днес се очакват и последните резултати от пробите.