Обратно към пълната версия на статията »

Пак замърсяване на реките Юговска и Чепеларска

Пак замърсяване на реките Юговска и Чепеларска
A A+ A++ A

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Става дума за наднормени концентрации на цианиди. Разпоредена е спешна проверка, която започва тази сутрин. На място ще бъде и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

 Служители на Басейнова дирекция са установили в петък следобед концентрации на цианиди два пъти над нормите. Изпратени са предупреждения до пет общини – Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица. Те препоръчват местното население да не ползва вода от двете реки, информира Нова тв.

Предупреждения има и до ВиК – Пловдив и РЗИ. Те трябва да направят анализ на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска. "Напоителни системи” пък трябва да затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците.

Според екоминистерството евентуалният източник на замърсяването е свързан с добива на метали в района на Лъки. Най-вероятно става дума за авария в миннодобивното предприятие.  Припомняме, че преди 10 дни авария в хвостохранилището на предприятието отново замърси реката. По-късно в събота на място ще пристигне екоминистърът Емил Димитров.