Обратно към пълната версия на статията »

Патриарх Неофит: С македонците сме една кръв

A A+ A++ A

Българският патриарх Неофит изпрати специално послание към братска Северна Македония. Той поздрави нашите православни братя в Македония, заявявайки, че те могат да разчитат на подкрепата на Българската православна църква.

„Да се радват на нашата подкрепа и да знаят, че България и Македония са една кръв. За много години!“, каза той. Към БПЦ продължава работата специалната комисия, която бе създадена преди две години за подпомагане на МПЦ-Охридска архиепископия за получаване на автокефалия. Комисията се ръководи от старозагорския митрополит.

Патриарх Неофит коментира пред Агенция БГНЕС инициативата на йерусалимския патриарх за среща на главите на православни църкви следващата седмица в йорданската столица.

„Обсъждат се още някои мнения и тогава ще се вземе решение“, каза той, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще присъства на срещата на предстоятелите на православни църкви, свикана от йерусалимския патриарх Теофил III в Аман на 26-27 февруари.

„Това също е под въпрос“, уточни патриарх Неофит на допълнителния въпрос дали все пак се предвижда някакво участие на представител на БПЦ на тази среща.

За срещата в Аман са потвърдили участие само патриарсите на Русия и Сърбия, докато почти всички останали глави на православни църкви категорично отказват да присъстват. Последният, който отговори отрицателно на отправената покана, бе грузинският патриарх Илия II в началото на тази седмица.

Според вселенския патриарх Вартоломей инициативата на йерусалимския патриарх е закъсняла и застрашава единството на Православната църква.