Обратно към пълната версия на статията »

Ананиев: Ако шофираш с алкохол в кръвта от 1.5 на хиляда – задължително затвор

Ананиев: Ако шофираш с алкохол в кръвта от 1.5 на хиляда – задължително затвор
A A+ A++ A

Все още употребата на алкохол и шофирането вървят ръка за ръка в България. Последните случаи с Ангел Джамбазки, заловен с над 1 на хиляда в кръвта, и Явор Бахаров, заловен с над 1.2 на хиляда, показват, че даже и хора, които би трябва да са за пример на обществото си позволяват да шофират след употреба на алкохол. Миналата седмица беше заловена и начална учителка с голямо количество алкохол в кръвта и получи само условна присъда, макар че концентрацията в кръвта и е била 1.8 на хиляда.

От партия Волт заедно с експерти подготвяме предложение за промяна на Наказателния кодекс в частта му за управление на МПС след употреба на алкохол. Първо настояваме Наказателният кодекс да влиза в сила не при 1.2 на хиляда алкохол в кръвта, както е сага, а при 1 на хиляда. Също така при управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от над 1.5 на хиляда – задължително ефективна присъда, или с една дума затвор, заяви Настимир Ананиев експерт по пътна безопасност и лидер на европейската формация.

Следващата седмица ще поискам среща с Ани Александрова – председател на Правната комисия в парламента, за да представя нашите предложения. В момента се разглежда Наказателният кодекс в комисия и може тези предложения да бъдат добавени и приети бързо. Също така предложението ще бъде изпратено до всички парламентарни групи в Народното събрание, допълни Ананиев.

Напомням, че пак сме първи по загинали в Европейския съюз, а МВР бави да обяви статистиката за 2019 г., което е доста притеснително, и най-вероятно сме с повече загинали от 2018 г. Трябва да се даде много ясен сигнал към всички шофьори, ако употребяваш алкохол и се качиш в колата ще свършиш в затвора, беше категоричен Ананиев.