Обратно към пълната версия на статията »

Китай обяви, че диви животни са донесли коронавируса на пазара в Ухан

Китай обяви, че диви животни са донесли коронавируса на пазара в Ухан
Pixabay
A A+ A++ A

Китайските официални институции твърдят, че новият коронавирус е дошъл от диви животни, продавани на пазара в Хуан – столица на провинция Хубей в Централен Китай, която има 11-милионно население, предаде БГНЕС.

Наподобяващото пневмония заболяване се разпространи бързо в края на декември и Световната здравна организация го обяви за глобална заплаха, съобщи „Вашингтон пост”.

По последни данни, от вируса в Китай са се заразили над 60 000 души, а над 1 000 са загинали, което надвишава броя на жертвите на САРС – вируса от 2003 г.

Заразените в провинция Хубей са над 15 000, а смъртните случаи са над 200.

Потвърдени случаи на заразени със смъртоносния вирус има и извън Китай. В САЩ по официални данни броят им е 15. Потвърждение за инфектирани има във Франция, Белгия, Швеция, Индия, Хонконг, Япония, Непал, Камбоджа, Сингапур, ОАЕ, Виетнам, Тайван, Канада и Шри Ланка.

Китайските власти предприеха безпрецедентни мерки, като решиха да преустановят временно транспортните комуникации от и до Хуан с цел ограничаване разпространението на вируса.

Хуан е ключов транспортен център за превоз на стоки от вътрешността на Китай до крайбрежието, както и за търговския трафик север—юг.

БГНЕС припомня, че с цел ограничаване разпространението на коронавируса, много големи авиокомпании преустановиха полетите от и до Китай, между които United, American и Delta Airlines, Lufthansa, KLM, British Airways, Air France и др.

Заради заболяването бяха отменени и големи спортни състезания като турнирите по голф в Куала Лумпур, Малайзия и Шънджън, Китай, които бяха насрочени за април, както и редица международни спортни състезания в Азия, най-големите „жертви“ сред които е Световното първенство по лека атлетика на закрито в Нандзин и Гран При на Китай в Шанхай.