Обратно към пълната версия на статията »

Божков с общо 11 обвинения, събрани в над 200 страници на арабски

Божков с общо 11 обвинения, събрани в над 200 страници на арабски
A A+ A++ A

Спрямо Васил Божков са повдигнати още обвинения – за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по установения ред. По този начин обвиненията срещу бизнесмена, който е арестуван в ОАЕ, стават 11. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде БГНЕС.

И към настоящия момент продължава да се извършва преводът на молбата за екстрадиция, която, по думите на Милева, надвишава над 200 страници, от български на арабски език. „До края на седмицата прокуратура на Република България ще изпрати материалите към Министерство на правосъдието, които от своя страна незабавно ще ги изпратят на ОАЕ“, каза тя.

БГНЕС припомня, че бизнесменът Васил Божков, който избяга от България и от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава за съдействие и застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста.

До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.

Васил Божков избяга от България в началото на месец февруари. На Божков вече са повдигнати 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари.

В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния – убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари.