Обратно към пълната версия на статията »

Марешки: Събираме голям кръг от партии за референдума

Марешки: Събираме голям кръг от партии за референдума
A A+ A++ A

ВОЛЯ ще обедини около идеята за референдум парламентарни и извънпарламентарни партии. Част от тях присъстваха на първата работна среща в Народното събрание, която бе инициирана от лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки. От парламентарните групи форумът беше уважен от представители на ГЕРБ и АТАКА. „На предишния референдум, който с екипа ми организирахме, много преди да влезем в парламента, бяхме сами. Сега идеята е в Инициативния комитет да привлечем възможно най-широк кръг партии и НПО-та, които споделят идеите на допитването. По някои от въпросите имаме законодателна инициатива от три години, но статуквото ги отхвърля. Затова се налага да преминем към следващата стъпка – да питаме народа.

Такъв е случаят с видеонаблюдението след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите“, заяви Веселин Марешки. Той подчерта, че предвиденият като първи въпрос в референдума „за“ или „против“ въвеждането на еврото, е изключително важен и пряко засяга благосъстоянието на народа. Оживена дискусия предизвика въпросът дали в избори да гласуват единствено български граждани, които са завършили поне основно образование. ВОЛЯ настоява неграмотните да нямат право да участват във вот, защото не са изпълнили конституционното си задължение да имат минималния образователен ценз.

„Практиката до тук показва, че тези хора са лесно податливи на манипулации, което опорочава изборите и най-вече обижда онези избиратели, които са положили усилия да се образоват, да работят и да допринасят за развитието на държавата“, каза още Веселин Марешки. Присъстващите организации – Съюз на свободните демократи, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Партия на зелените, НДСВ, „Път на младите“, ПП „Обединена социалдемокрация“, Движение „Гергьовден“ и др., поеха ангажимент в най-кратък срок да обсъдят темата за предстоящия референдум във висшите органи на партиите си и да излязат с официални становище за подкрепа и за включване в Инициативния комитет. Очаква се през април да започне събирането на подписи.