Обратно към пълната версия на статията »

Дадоха официално ново име на коронавируса, пикът му идва до дни

Дадоха официално ново име на коронавируса, пикът му идва до дни
A A+ A++ A

Пикът на епидемията в Китай, предизвикана от новия коронавирус, водещ до нов тип пневмония, се очаква в средата на месец февруари, предаде БТА.

Агенцията цитира прогнозата на ръководителя на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан.

"Понастоящем е трудно да се предскаже преломния момент на епидемията, но той най-вероятно ще настъпи в средата на месец февруари", заяви Чжун Наншан. Китайският вирусолог участва в телемост между действащата на терен група медици, работещи в град Ухан, първоначалното огнище на епидемията, и лекари, който се подготвят да ги заместят в по-късен етап.

Огнището на новата епидемия, предизвикана от вируса 2019-nCoV беше регистрирано в големия китайски град Ухан в края на 2019 година.

Световната здравна организация обяви извънредно положение в международен мащаб, като я характеризира като епидемия с многобройни огнища. Извън пределите на Китай бяха констатирани заразявания в 24 страни. Китайските власти потвърдиха над 1000 смъртни случая.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) съобщи в Женева, че новият коронавирус ще се нарича официално Covid-19, предадоха световните информационни агенции.

Това наименование ще замени неофициалното 2019-nCoV, дадено на вируса временно след появата на болестта. То е избрано, така че да е лесно за произнасяне и да не стигматизира една държава или население, подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Тедрос Гебрейесус обясни и съкращението - "co" означава корона, "vi" - вирус, "d" - болест (desease на английски език). Числото 19 обозначава годината, когато се е появил вирусът - 2019.

Първата ваксина за вируса Covid-19 може да е налична до 18 месеца, добави Гебрейесус.

Около 400 учени от цял свят участват в двудневна научна конференция на СЗО, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус.

Германия потвърди днес още два случая на коронавируса в южната провинция Бавария. С това общият брой на заразените в най-населената държава в Европа достигна 16, съобщи Ройтерс.

Двата нови случая са свързани със заразяването на служители на компания за авточасти.

Компанията съобщи миналия месец, че китайски служител е дал положителни проби за вируса, когато се е върнал в Китай след посещение в централата край Мюнхен. Служителят явно е заразил свои германски колеги.

Британски бизнесмен, предал коронавируса на още десетина души, най-вече във френските Алпи, заяви днес, че напълно се е възстановил, предаде Франс прес.

Стив Уолш, жител на Хоув в Англия, се заразил с вируса по време на конференция в Сингапур.

На връщане за Великобритания той отседнал за няколко дни в зимен курорт във френските Алпи, където заразил няколко други британци. Петима от тях били хоспитализирани във Франция, а един - на испанския остров Майорка.

След като се върнал във Великобритания, Уолш заразил най-малко още пет души с коронавируса, включително двама лекари. Един от тях работи в болница в Брайтън, която е затворена.

"Дължа благодарности на Националната здравна служба за помощта и грижите. Напълно се възстанових и мислите ми са с тези, които са се заразили с коронавируса", заяви Уолш в комюнике от лондонската болница, където все още се намира под карантина.

Той каза, че се е свързал със здравните власти, веднага щом осъзнал, че се е заразил с коронавируса.

"Те ме посъветваха да стоя изолиран в болничната стая, въпреки липсата на симптоми, а след това да стоя изолиран в дома си". "Докато се потвърди диагнозата, бях настанен в изолирано отделение в болницата, където все още се намирам, като предпазна мярка, а семейството ми също беше помолено да остане изолирано", каза той.