Обратно към пълната версия на статията »

Манолова пред КЕВР : Да се отмени поскъпването на водата в Търговище

Манолова пред КЕВР : Да се отмени поскъпването на водата в Търговище
A A+ A++ A

Да се отмени поскъпването на водата за област Търговище и да не се приема от КЕВР предложеният от ВиК-Търговище бизнес план, заяви на общественото обсъждане днес в КЕВР председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Манолова отиде на обсъждането след сигнали на граждани от Търговище и Попово, които не са информирани за подробностите около предстоящото от 1 март увеличение на цената на водата в областта.

Поради факта, че за областта няма приет бизнес план, там водата не е повишавана от 2015 г.,  а в подобна ситуация са само още три области в страната - Хасково, Пазарджик и Кюстендил.

Според предложения бизнес план от местното ВиК-дружество на КЕВР обаче, се планира повишаване на комплексната цена на водата в област Търговище от 2,64 лв. на кубик до 3,20 лв. на кубик с ДДС, в сила от след 20 дни. Така областта ще се нареди сред тези с най-скъпата вода – Добрич, Шумен и Разград.

На заседанието обаче Манолова обърна внимание, че в бизнес плана има редица неясноти като например защо в доклада на КЕВР относно приемането на бизнес-плана е вписана цена от 3,20 лева на кубик с ДДС, докато в протокола на Водната асоциация за Област Търговище е обсъждана нова цена на водата от 3,26 лв. на кубик.

Буди недоумение фактът, че протоколът от заседанието на Асоциацията не е публичен, но „Изправи се.БГ” разполага с документа, посочи Манолова и добави, че заседанието е от 12 декември 2019 г., а докладът на КЕВР е от началото на февруари 2020 г.

Манолова попита още защо въпреки предвидените 25 % ръст на разходите за заплати във ВиК-Търговище, увеличението им е само с 2 % и това означава ли, че са увеличени заплатите само на ръководството. Според нея няма отговор и на въпроса защо, въпреки че Попово и Опака с около 30 хил. потребители се присъединяват към ВиК – Търговище от 2019 г., доставеното количество вода до потребителите в бизнес плана за 2020 г. и 2021 г. остава почти същото като през 2015 г.

Тя изрази съгласие с констатацията на синдикатите, че няма желаещи хора да работят в местното ВиК, и изобщо във ВиК-сектора, поради ниското заплащане, и допълни, че бизнес планът трябва да гарантира, че ще се повишат заплатите и на редовите работещи в сектора, не само на ръководствата. Това, в крайна сметка, се плаща от обикновените граждани чрез калкулираната цена на водата, каза още Манолова.

Тя припомни на комисарите от КЕВР, че и тя като омбудсман преди, както и сегашният омбудсман, имат активна позиция по цената на водата в различните области на страната.

Именно по инициатива на Манолова са заведени редица дела, разглеждани включително от Върховната административна  прокуратура, за необосновано и незаконосъобразно повишение на цените на ВиК-услугите в страната, с което тя е защитавала интереса на потребителите.

Активното участие на гражданския сектор и потребителските организации е гаранция за баланса между интересите на ВиК-дружествата и интересите на потребителите, каза Манолова също и обяви, че от гражданската платформа „Изправи се.БГ” ще продължат да алармират за необосновани повишавания на цените на водата.

На 28 февруари 2020 г.КЕВР на закрито свое заседание ще вземе окончателно решение за цената на водата в Търговище и областта