Обратно към пълната версия на статията »

Двамата българи от Ухан вече са под карантина във ВМА, усмихват се

Двамата българи от Ухан вече са под карантина във ВМА, усмихват се
A A+ A++ A

Около 22.15 ч. вчера в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА бяха приети момче и момиче, евакуирани от град Ухан, през Франция до София. Транспортът премина без произшествия, болните бяха приети в катедрата и поставени под карантина.

Направените тестове за новия коронавирус са отрицателни.

Днес двамата българи са в добро състояние, усмихнати са, наспали са се, и към момента нямаме притеснения, каза на извънреден брифинг полк. доц. д-р Георги Попов, д.м., началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

В средата на инкубационния период – след около седмица, ще бъде направен втори тест за наличието на коронавируса, за да се потвърдят категорично отрицателните резултати.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че държавата е предприела мерки за ограничаване разпространението на вируса от Китай. И добави, че се очаква още наши сънародници да се приберат от там.

“Потокът от хора доста намаля с отменянето на преки полети от там. Мерките, разпоредени миналата седмица са в сила. Ако е необходимо ще разпореди и допълнителни заедно с колегите ни от ЕС”, посочи той и добави, че на летищата има екипи от медици, както и термокамери.

“По-важно е системата на здравеопазване вътре в една страна да е в състояние да хване навреме такива случаи, да ги изолира, да намери контактните и да ги изследва с цел да не се предава вътрешно предаване на вируса”, коментира той.

По думите на здравния ни инспектор термокамерите на летищата във Варна и Бургас не са в добро състояние и се очаква до края на седмицата те да бъдат оборудвани с нови.

Доц. Кунчев каза, че у нас може да се провежда лечение на заболелите от вируса, но поясни, че все още има доста неизвестни около него. Той коментира, че изолирането на вируса в Италия само ще им помогне как да реагират срещу него.

“Все още няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването. Второ-начинът на предаване се промени. В началото той беше труден за предаване по въздушно-капков път. Последните данни от Китай са, че наистина може да се предава и контактно-битово, тъй като вирусът е намерен в изпражнения на болни хора. Това означава, че той може да попадне във външната среда и по друг начин”, обясни доц. Кунчев и подчерта, че той не може да се предаде през пратки от Китай, тъй като вирусът не е дълго устойчив.

Здравният инспектор обяви още, че заради страха сред населението са залети от фалшиви сигнали за хора, които искат да се изследват, но не отговарят на условията.

Доц. Кунчев обясни още, че ансамбълът от Петрич остава под карантина в домашни условия и под наблюдение на медици, и увери, че към момента няма отклонения в здравния им статус.

Той не изключи и вариантът да се стигне и до налагане на пълна забрана за пътуване до Китай и обратно на базата на призивите да не се пътува.