Обратно към пълната версия на статията »

Историята на човека-баскетбол - Коби Брайънт

Историята на човека-баскетбол - Коби Брайънт
A A+ A++ A

Една от баскет звездите, която светеше най-ярко - Коби Брайънт е родена през 1978 година. Той печели пет титли с ЛА Лейкърс и се превръща в символ на играта с оранжевата топка, която зад Океана е религия.

Коби прекарва ранните си години в Италия. След като завършва гимназия, става част от NBA. През 2008 година е MVP. Следващите кампания са белязани от контузии. През декември 2014 задминава Майкъл Джордан и се превръща в третия най-добър реализатор за всички времена в NBA. Само преди часове Леброн Джеймс успя да задмине Брайънт. През 2016 година се оттегля от баскетбола, като в последния си мач реализира невероятните 60 точки.

Родното място на Брайънт е Филаделфия, Пенсилвания. Кръстен е на прочутото говеждо от японския град Коби. Син е на баскетболиста Джо Брайънт.

През 1984 година, след като прекратява NBA кариерата си, Джо заиграва в италианската лига. Поради тази причина цялото семейство живее в Италия. Там израства Коби, който е еднакво добър както на баскетбол, така и на футбол. През 1991 година семейство Брайънт се завръща във Филаделфия, САЩ, a Коби заиграва в баскетболния отбор на гимназията „Лоуър Мерион“. Той успява да спечели щатския шампионат четири поредни години. Постепенно започва да тренира с Филаделфия 76, мечтаейки за кариера в NBA.

Въпреки високите оценки, които Коби има в гимназията, той решава и веднага се втурва към NBA, след като завършва. Той е забелязан от Шарлот Хорнетс, а по-късно преминава в ЛА Лейкърс.

Още през втория си сезон с ЛА Лейкърс Коби е избран за титуляр в „Мача на звездите“. Тогава е едва на 19 и се превръща в най-младия в историята на NBA, постигнал това нещо. Гардът после успява да спечели три поредни титли от NBA, заедно със звездния център Шакил О'нийл. Големи концерни подписват дългосрочни договори с Коби в периода 2002-2004.

ЛА Лейкърс изпитват сериозни трудности след напускането на О‘нийл през 2004, въпреки чудесните изяви на Коби. Той реализира зашеметителните 81 точки срещу Торонто Раптърс през януари 2006 година. Топреализатор е в лигата през този и следващия сезон. През 2008 Коби Брайънт е избран за „най-ценен играч“ и успява да изведе отбора си до финалите, където тимът губи от Бостън Селтикс. На следващата година ЛА Лейкърс побеждава Орландо Маджик и стават шампиони. През следващия сезон Лейкърс отново триумфира, побеждавайки Бостън Селтикс.

Брайънт участва на олимпийските игри през 2008 и 2012, като завоюва златните медали с родината си САЩ, за която играят звезди като Кевин Дюрант, ЛеБрон Джеймс и Кармело Антъни.

През април 2013 Коби работи здраво, за да се възстанови, след като разкъсва ахилесовото си сухожилие. В началото на сезон 2013/2014 получава и контузия в коляното. В края на 2014 година изпреварва Майкъл Джордан при топреализаторите в историята на NBA и заема третото място, но сезонът за него приключва, след като получава нова сериозна контузия в началото на 2015 г.

Брайънт се завръща в началото на сезон 2015/2016, но не се вписва сред подмладения състав на ЛА Лейкърс. Още в края на 2015 година обявява, че ще сложи край на кариерата си в края на сезона. Той споделя в Player‘s Тribune: „Този сезон е последният, който мога да ти дам/Сърцето ми може да поеме всички удари/Съзнанието ми може да понесе цялото натоварване/Но тялото ми подсказва, че е време да се сбогувам“.

През 2016 година в препълнената зала „Стейпълс арена“ Коби извежда ЛА Лейкърс до победата срещу Юта Джаз, отбелязвайки 60 точки за шести път в своята кариера.

Един от най-великите баскетболисти прекратява кариерата си. Той е избран 17 пъти за „Мачът на звездите“, веднъж е „най-ценен“ играя на НБА, има 5 титли с ЛА Лейкърс и 2 олимпийски медала със САЩ.

След края на последния си мач Коби заявява: „Абсолютна лудост… да седя в центъра на арената и да говоря пред вас, с моите съотборници зад гърба ми, оценявам пътя, който изминахте заедно – преминахме през силни и слаби моменти. Най-важното е, че всички останахме единни през цялото време".

Коби Брайънт не веднъж е показвал любовта си към баскетбола след прекратяването на кариерата си. Той е продуцент и сценарист на лентата „Скъпи Баскетбол“, която спечели Оскар за най-добър късометражен филм.

Брайънт се жени за 19-годишната Ванеса през април 2001. Двойката има 4 дъщери – Наталия, Джина, Бианка и Капри.

На 26 януари 2020 година Коби Брайънт загива в катастрофа с личния си хеликоптер. Джина също е една от жертвите на трагичния инцидент заедно с още 7 души.