Обратно към пълната версия на статията »

Импийчмънтът на Тръмп продължава със скандален запис

Импийчмънтът на Тръмп продължава със скандален запис
A A+ A++ A
US медии разпространиха запис, в който президентът Доналд Тръмп иска отстраняването на американския посланик в Украйна. А преди няколко часа в Сената започна представянето на аргументите в защита на Тръмп в процеса по отстраняването му от власт.

Ройтерес уточнява, че не се ангажира с автентичността на записа, а Белият дом все още не го е коментирал.

Записът е предоставен от адвокат на бизнесмена с украински корени Лев Парнас, когото Тръмп твърди, че не познава. Правен е през април 2018 и продължава 83 минути. Видеото показва частна зала с подредена маса за вечеря. В началото му Тръмп позира за снимка. Лицата на участниците в срещата не се виждат, камерата е насочена към тавана. В определен момент става дума за вече бившата американска посланичка в Украйна - Мари Йованович.

Йованович бе освободена от поста си през май 2019 година. Официално обявената причина бе загуба на доверието на президента Донадл Тръмп.

В същото време, днес в Сената започна представянето на аргументите в негова защита в процеса по отстраняването му от власт.

"В следващите няколко дни планираме да представим доказателства, наистина неоспорими, че президентът не е извършил нищо нередно.", заявява Джей Секулоу, личен адвокат на Доналд Тръмп.

Защитниците на Тръмп остро критикуваха демократите и заявиха, че те искат да унищожат демократичния изборен процес. Според демократите пък, началото на представянето на републиканците е подчертало нуждата от свидетели по процес.

Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите и водещ обвинител на демократите коментира, че първото нещо, което го е смутило в днешното представяне е, че те не атакуват основната архитектура на схемата. "Те не протестират това, че Президентът е ходатайствал чужда нация да се намеси в нашите избори, да му помогне да измами.", твърди Шиф.

Изслушването на аргументите на защитата продължава утре, информира БНТ.