Обратно към пълната версия на статията »

Борисов с коментар за Лотарията: За какво одържавяване става въпрос?

Борисов с коментар за Лотарията: За какво одържавяване става въпрос?
A A+ A++ A

По време на редовното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира акцията на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта и готвените промени в закона.

"За какво одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони такси. Дали е виновна комисията или хора от там ще бъдат осъдени, ще видим. В момента всички работят на пълни обороти. Никой не взима бизнеса на никого. Тази дейност е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицензът. Бизнес, през който са минали 3 млрд. лв. не трябва да плаща такси ли?", заяви министър-председателят.

Той допълни, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство се ширели "дълбоки неистини" относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Борисов каза, че на бюрото му имало доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този документ обаче никъде не фигурирало името на футболния клуб "Левски". Премиерът бе категоричен, че не рабира каква е връзката между доклада и бъдещето на отбора. За да успокои феновете, Борисов обеща да се срещне с тях в петък. В разговора премиерът щял ясно да заяви, че "не става дума за укриване на доклад".

"Изрично трябва да бъде вписано, че не може да се дава на концесия, аутсорсва, преотадва, да е в забранителния списък за приватиация, за да е сигурно, че освен държавата, никой друг няма да се занимава с тази дейност. Защото това е второто внушение - че други играчи трябва да се вкарат в този бизнес", коментира още Борисов.

"Ако този доклад е верен, много хора ще имат проблем. Ако не е верен, има от какво да се безпокоят. А „Левски” го е имало преди мен и преди Божков", категоричен бе министър-председателят.