Обратно към пълната версия на статията »

ВМРО: Непушачите са дискриминирани, трябва да получават 2 дни повече отпуска

ВМРО: Непушачите са дискриминирани, трябва да получават 2 дни повече отпуска
A A+ A++ A

Непушачите да могат да бъдат възнаграждавани с до два дни допълнителен платен годишен отпуск. Това предлагат депутати от „Обединени патриоти“ със законова промяна.

Александър Сиди от ВМРО съобщи пред репортери в парламента: „Днес подготвихме и внесохме законодателна инициатива за допълнение на Кодекса на труда, с която добавка даваме възможност на работодателите, по тяхно усмотрение, да дават до два дни допълнителен платен годишен отпуск на своите служители и работници – непушачи, с което всъщност се опитваме да допълним тази тотална забрана за пушене, която е за всички обществени места. Знаем, че това пък кара работниците и служителите да излизат извън работните помещения и съответно да си получават нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на всеки час-два, в зависимост от това колко е активен един пушач, и съответно по този начин поставят в дискриминационни условия останалите служители и работници – непушачи. Казвам го с ясно съзнание, че съм пушач и много добре знам, че аз също го правя.“

Сиди каза, че и партньорите им от НФСБ в коалицията „Обединени патриоти“ подкрепят предложението. То обаче не било обсъдено с работодателските организации. Александър Сиди очаква да бъде дискутирано в тристранката.

Според депутата работодателите имат възможност да следят служителите си. Това ставало и в момента с камери и карти за достъп.

От бонуса можело да се възползват и тези, които пушат, но само извън работно време.