Обратно към пълната версия на статията »

Антонио Конте е роден в Лече, но е най-мразеният човек в града

Антонио Конте е роден в Лече, но е най-мразеният човек в града
A A+ A++ A

В неделя Антонио Конте се завръща в родния си град Лече, където неговият Интер ще търси задължителни три точки. Нерадузирите водят люта битка за титлата в Серия А с Ювентус и Лацио, а 50-годишният специалист дори не се надява на топло посрещане от своите съграждани. Бившият халф, който игра 6 сезона за родния си клуб, всъщност е най-мразеният човек в Лече.

През август 2008-а Антонио Конте организира мачле в памет на свой братовчед, починал преди няколко години в Намибия. Срещата се провежда в курортното градче Спиаджабела, което е на около 10-15 км от родното място на 50-годишния специалист – Лече. Някои от най-близките приятели на Конте участват в двубоя, както и доста негови роднини. Жената, дъщерята и родителите му също са там.
Изведнъж, малко преди края на демонстративния двубой, пристигат три черни коли.

По това време Конте е начело на Бари – кръвният враг на родния му клуб. Около една дузина ултраси на Лече излизат от автомобилите, а в ръцете си носят бухалки. Чуват се писъци, а атаката е директно насочена към Антонио. Юмруци, удари с бухалки, шутове. Когато полицията пристига, колите и феновете с качулки се изпаряват буквално за секунди.

„Това никога няма да свърши“, клати глава Конте, който е с доста рани и кърви но травмите му не са чак толкова сериозни. В момента италианецът е сред най-уважаваните треньори в света. Той има 3 титли с Ювентус, триумфира в Англия с Челси, а сега е начело на възраждането на Интер.

Съдбата се намеси и първият двубой на 50-годишния специалист като наставник на нерадзурите бе домакинство на Лече.

Освиркванията и обидите от гостуващия сектор в онзи мач бяха толкова силни, че заглушаваха над 60 000 привърженици на домакините. 12 години след случилото се в Спиаджабела нищо не е забравено. Дори напротив – омразата е още по-силна.

Тази неделя предстои страхотно дерби – Интер гостува на Лече. Не историческо, нито регионално. Това е дербито за главата на Конте Охрана ще бди за него около хотела. Той няма да бъде пуснат да иде до къщата, в която е израснал, защото е най-омразната персона в региона.

Антонио се ражда в Лече на 31 юли 1969-а и обожава града си, футбола и местния отбор. Хората от област Саленто ще ви го кажат ясно: „Има две неща, с които този град се гордее - времето, слънцето, морето и футболния тим". Антонио расте в семейството на треньор. Баща му води юношеския тим Ювентина Лече. Малчуганът е фен не само на местната гордост Лече, но и на Ювентус. Градът е пълен с тифози, за които любов №2 са бианконерите, които имат 21 фен клуба в региона.

Конте расте с плакати на Роберто Бетега по стените на стаята му. Тогава той е звездата на Юве и Италия. Но двама кореняци са част от състава на Старата госпожа по това време - Франко Каузио и Сержо Брио. Заради тях през 70-те градът просто има слабост към бианконерите. Днес обаче е друго. Фен клубовете си ги има, но често те са атакувани. А тези, които подкрепят тима от Торино, са наричани „предатели“.

Конте започва в Лече, той е обожаван от тифозите и е гордостта на Саленто през 1991-а, когато мечтаният трансфер в Ювентус става факт. Тогава е само на 22, а един плакат на трибуните казва всичко за отношенията на феновете към Антонио по това време: „Където и да отидеш, ние винаги ще те подкрепяме“. Ултрасите на жълто-червените не се сърдят, дори напротив – радват се.

През 1996/97 Конте има серия от тежки контузии, а в първия кръг на следващия сезон Ювентус приема Лече. Тази августовска нощ променя живота му завинаги. В четвъртата минута на добавеното време Антонио вкарва гол с глава за 2:0 и празнува лудо с крясъци и юмруци. Радостта му е разбираема, след като 11 месеца е бил извън терените, но родният му град е възмутен. „Няма ли поне малко уважение, та той е роден тук“, са коментарите в Лече. В този регион емоциите и усещането за принадлежност са изключително силни, а с всеки изминал ден омразата към него се засилва.

В ответния мач, когато Ювентус гостува на Лече, Антонио е наясно какво го чака. „Предател на Саленто, върви си в Торино“ и „Конте, стой далеч от нас“, са само два от транспарантите на „Вия дел Маре“. Има и интересна песен от онзи ден: „За всички вас, които предадохте Лече, нека Свети Оронтий ви повали“. Години наред Конте опитва да умиротвири ултрасите с хубави думи за тях и града, но положението става още по-зле. През 2002-а той отново се разписва срещу жълто-червените, не се радва на попадението си и обявява, че иска да завърши кариерата си в родния си клуб.

През 2004-а бившият халф се връща на Юг и прави опит да играе за отбора (б.р. – тогава в Лече е и Валери Божинов). Има обаче две пречки – треньорът по това време Зденек Земан и тифозите. Наставникът е отявлен враг на Ювентус и не понася всичко, свързано с бианконерите. В крайна сметка през октомври 2004-а президентът на клуба Панталео Корвино успява да наложи волята си и подписва договор с Конте за 1 сезон. Само 12 часа след оповестяването му обаче Антонио звъни на шефа и казва: „Няма да играя в Лече, не мога да остана в града. Искам да развалим споразумението“.

Причината е, че над 2000 фенове атакуват базата на тима в Калимера. 35-годишният Конте е съкрушен, обявява край на кариерата си и стартира като треньор. Но това не е краят, защото през декември 2007-а той прекрачва всички граници в очите на хората в Лече

Ако има нещо, което те не понасят, това е Бари. Дербито на Юга е свирепо, но глобално никой не му обръща внимание. Думите на Конте като треньор на Бари са като стрели, забити право в сърцето на феновете на Лече: „Имам твърд характер и ще го направя. Знам как ще се приеме, но за мен развитието е най-важно. Местното съперничество не значи нищо, важен е резултатът“. И в този момент всичко между италианеца и родния град приключва.

А съдбата отново си знае работата. Три кръга преди края на същия сезон в Серия Б Бари гостува на Лече. Жълто-червените се борят за автоматична промоция, докато мачът е без значение за тима на Конте. Петлите печелят с 2:1 и убиват мечтите на домакините, а „Вия дел Маре“ се превръща във врящ котел, който иска главата на предателя

В крайна сметка Лече влиза в елита през плейофите, но това не намалява омразата. Точно обратното – няколко месеца след това е атаката в Спиаджабела. Оттогава минаха 12 години. Конте се превърна в голямо име в професията, светът го уважава заради постиженията му. Само в Лече омразата е все така силна. На фестивала на Свети Оронтий през 2016-а, той бе едно от десетте имена, наградени за „културни заслуги към града“. Естествено, Антонио не дойде, а името му за пореден път бе освиркано и оплюто.

Дори местните медии не се съобразяват с никакви журналистически правила и етика, когато пишат за него. Преди мача от първия кръг този сезон, когато Лече гостуваше на Интер, заглавието във вестник Nuovo Quotidiano di Puglia бе: „Дербито на антисалентинеца“. Това е Конте за местните жители – един предател, който се обърна срещу родния си град.

Дейвид ДЖЕНДЪЛМЕН The Athletic, превод на "Тема спорт"