Обратно към пълната версия на статията »

Румен Радев и съпругата му отиват в Израел за отбелязването на 75 г. от края на Холокоста

Румен Радев и съпругата му отиват в Израел за отбелязването на 75 г. от края на Холокоста
A A+ A++ A

От 21 до 23 януари президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Държавата Израел. Визитата на българския държавен глава е по покана на израелския му колега президента Реувен Ривлин по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

На 21 януари Румен Радев ще проведе среща със своя колега Реувен Ривлин в президентския дворец в Ерусалим. Държавният глава ще разговаря в Кнесета и с председателя Юли-Йоел Еделщайн.

По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с членове на института "Яд Вашем".

На 22 януари Румен Радев ще посети Центъра за мир и иновации "Перес", както и  компанията за автономни автомобили Mobilеye.

На 23 януари българският президент ще представлява страната ни на Петия международен форум за Холокоста в мемориала "Яд Вашем". Официалното събитие, което отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста е под патронажа на израелския президент Реувен Ривлин. По-късно в Тел Авив Румен Радев ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм "Следващото поколение" на българския режисьор Димитър Гочев. След края на филма държавният глава ще се срещне с представители на българската общност.

В рамките на визитата си президентът Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги. 

По време на посещението си в Израел българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.