Обратно към пълната версия на статията »

Окончателно: Нено Димов остава в ареста

Окончателно: Нено Димов остава в ареста
A A+ A++ A

Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Това реши, след повече от 4 часа заседание, Апелативният специализиран наказателен съд, предаде БГНЕС. Решението е окончателно.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с мотива, че има опасност Димов да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с мотива, че има опасност Димов да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели.

Съдиите взеха под внимание свидетелски показания, в които се твърди, че министърът координира правомощията на другите служители, осигурява информация и ръководи министерството и не може да се оправдава с това, че се е доверявал на експертите си, без да проверява. Една от свидетелките, Мая Дряновска, която е експерт в екоминистерството, е казала, че в началото на 2019, при изготвянето на годишния график, е имало три варианта като при много суха година прогнозният график е бил в язовира да има малко на 3 млн. куб. метра вода. Максималният обем в язовира е 25 млн. куб. метра вода. Пак тя разказала пред разследващите, че в началото на 2020 г. й се е обадил мъж, който се е представил като изпълнителен директор на “Стомана Индъстри”. Той й казал, че Нено Димов го е насочил да се свърже с нея, за да се отпусне за промишлени нужди вода от язовира, тъй като се очаквало през зимните месеци януари и февруари алтернативният източник, който ползва дружеството да замръзне.

Подаването на вода от Студена към Топлофикация- Перник и Стомана индъстрийз са спрени от ноември м.г.

От изнесената информация става ясно още, че Димов е знаел, че от пролетта на м.г. водата в яз. „Студена“ намалява, но въпреки тези данни МОСВ е разрешавало ползването на вода от ТЕЦ – Перник и „Стомана индъстри“. Магистратите бяха категорични, че бившият екоминистър е съзнавал какво прави.

Съдиите са категорични, че бившият министър е бил уведомяван редовно за намаляването на водата и въпреки това, той не е предприел никакви действия, в следствие, на което е настъпила щета,която обаче е още рано да се каже каква точно е. Въпреки това над 97 000 перничани търпят криза, която не се знае докога ще продължи.

Според адвоката на Димов Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения.

Нено Димов от своя страна посочи пред съда, че се е доверявал на експерти.

Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

“Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз.” Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви тя и добави: „По отношение на щетата трябва да се има предвид, че водата за промишлени нужди е платена на цена от 13 стотинки”, уточни Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към “Стомана” и ТЕЦ Перник, сега перничани е нямало да бъдат на режим.

По думите ѝ предстои да бъдат назначени експертизи, които да докажат на каква цена е закупуването водата от индустрията и гражданите, защото разликата е огромна, поясни прокурорът.

В зала прокурорите Росица Славова и Николай Христов пледираха да бъде потвърдено задържането под стража на Димов, защото деянието му е засегнало голям брой хора и разкри какво е съдържанието на новите два тома по делото.

“Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз.” Студена”. Крайното решение се е взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви тя и добави: „По отношение на причинената щета трябва да се има предвид, че водата за промишлени нужди е платена на цена от 13 стотинки, а за същата тази вода гражданите плащат по 2 лв.”, уточни Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към “Стомана” и ТЕЦ Перник, сега перничани е нямало да бъдат на режим.

По думите ѝ предстои да бъдат назначени серия от експертизи, като една от тях ще трябва да покаже на каква цена е закупувана водата от индустрията и гражданите.

Според адвоката на Нено Димов Ина Лулчева, която не присъства на четенето на определението на апелативните съдии, заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра.

“Нито една заявка за вода не е ограничена заради промишлената. Министърът управлява водите, не цените. От това щета няма, защото предприятието има право да получи вода при положение, че има капацитет и да плати цената, на която се отпуска”, каза Лулчева.

Тя посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

“Това означава, че не може да има обосновано предположение за извършено престъпление, защото няма факти по делото, които го установяват”, заяви тя и добави, че обвинение не може да се повдигат само на базата на свидетелски показания.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпада от кабинета “Борисов 3”. Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.