Обратно към пълната версия на статията »

Пловдив празнува 142 години свобода

Пловдив празнува 142 години свобода
A A+ A++ A

Пловдив отпразнува 142 години от Освобождението си пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив.  Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен, и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието. На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година произнесе доц. д-р Петър Ненков, военен историк, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика, водещ беше актьорът от Драматичен театър Пловдив - Петър Тосков.

В официалната церемония, включваща полагане на венци и цветя на паметника на легендарния капитан Александър Петрович Бураго участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет полковник Иван Райков – заместник-командир на „Съвместното командване на специалните операции“.

На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет, заместник- и районни кметове,  директори на общински предприятия, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, медии и граждани.