Обратно към пълната версия на статията »

Меркел прозря: Европа има интерес да е в добри отношения със САЩ

Меркел прозря: Европа има интерес да е в добри отношения със САЩ
A A+ A++ A

Германският федерален канцлер Ангела Меркел подчерта интереса на Германия и Европа от добрите отношения със САЩ. Осъзнаването на този интерес нараства, заяви Меркел в интервю за „Файненшъл таймс“.

“Напротив, необходимостта за самите САЩ да застанат на страната на Европа по-скоро намаля. Следователно отношенията са в наш интерес. И ако това е в нашите интереси, тогава ние, разбира се, трябва да дадем своя принос”, подчерта канцлерът.

На въпроса дали напрежението в отношенията със Съединените щати зависи от настоящите политици, Меркел отговори, че това е структурен проблем, въпреки че политиката също зависи от тези, които я провеждат. За президента Тръмп, отбеляза Меркел, признаването на многостранността на съвременния свят не е нещо, което се подразбира. Но отдавна се забелязва, че предишната роля на САЩ като суперсила може вече да не съответства на техния имидж.

Европа, от своя страна, посочи канцлерът, също вече не е център на световните събития. Бившата Европа като линия на конфронтация не съществува от момента на края на Студената война, подчерта Меркел. Следователно Европа трябва да проумее своята собствена геополитическа роля, а ориентацията на САЩ към Стария свят ще намалява. Това ще се случи при всеки президент на САЩ, отбеляза ръководителят на германското правителство.