Обратно към пълната версия на статията »

Отворихте спам - сменете паролите, пуснете антивирусна програма

Отворихте спам - сменете паролите, пуснете антивирусна програма
A A+ A++ A

След поредната хакерска атака, Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП, предупреди всеки, който е отворил спам мейл, който съдържа прикачен файл, незабавно да сканира компютъра си с антивирусна програма или да преинсталира компютъра, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер.

"Съветвам и да променят абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството", посъветва той, цитиран от "Фокус“.
По-рано от ГДБОП предупредиха за активна СПАМ атака спрямо гражданите. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименуван "Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

В изпратеното съобщение се съдържа код, който предизвиква компютъра да изтегли "троянски кон“.

По думите на Колев вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за осъществяване на спам атаката.

"Влезли сме във връзка с тази компания и сме помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. Такива спам атаки се провеждат от 2016 година. Работим в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да предотвратяваме и ликвидираме тези атаки. За съжаление такива атаки са ежедневие. Те са извън територията на страната и има кратък период, в който работят и спам съобщенията за съжаление пристигат до потребителите, което е риск за тяхната киберсигурност“, допълни той.

Компютърната система, която е заразена с „троянски кон“, има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра, а именно пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.