Обратно към пълната версия на статията »

Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев

Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев
A A+ A++ A

На 97-годишна възраст в сряда почина изтъкнатият български икономист и финансист проф. др. Тодор Вълчев. Той беше дългогодишен член на БАН и преподавател по икономика. Председател е на БНБ в периода 1990 -1995 г. 

Роден е на 28 октомври 1922 г. в гр. София. През 1949 г. той завършва Стопанския факултет на Софийския държавен университет. През 1953 г. защитава кандидатска дисертация по политическа икономия, а през 1978 г. – докторска дисертация в областта на международните икономически отношения. Специализирал е в Берлин и Москва. От 1980 г. е професор.

В периода 1958 – 1988 г. работи в Икономическия институт и в Центъра за Азия и Африка при БАН. През 1984 – 1988 г. ръководи отдел „Развиващи се страни“ в Института за социални изследвания. През 1990 г. е избран за председател на Научния съвет за световно стопанство.

На 9 януари 1991 г. Седмото велико народно събрание избира проф. Тодор Вълчев за председател на БНБ. С влизането в сила от 29 юни същата година на новия Закон за БНБ е избран за управител на Банката.

След изтичане на мандата му проф. Вълчев работи за неправителствени организации. До 1997 г. е председател на Съюза на българските фондации и сдружения. Участва в ръководствата на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и на фондациите „АЛМА“ и „ХХI век“.

Той е бил член на Римския клуб, почетен член на мюнхенското Дружество за Югоизточна Европа и на Руската академия за икономически науки.