Обратно към пълната версия на статията »

Двама топ тенисисти изгоряха с допинг, единият даде култово оправдание

Двама топ тенисисти изгоряха с допинг, единият даде култово оправдание
A A+ A++ A

Спортният свят беше разтресен от нов допинг скандал. Двама топ тенисисти са дали положителни проби - водачът в ранглистата на двойки Роберт Фара и световният №78 на сингъл Николас Яри. Международната тенис федерация информира, че правата им са спрени.

32-годишният Роберт Фара е дал положителна допинг проба през октомври. В нея е намерено веществото болденон, което е в списъка със забранени вещества. Колумбиецът описа новината като "Най-тъжният момент от моя живот". Фара обясни, че причината да бъде хванат с допинг най-вероятно е замърсено месо, което е консумирал.

"Болденонът често се открива в месото в Колумбия и може да окаже влияние върху резултатите от тестовете на спортисти. Сигурен съм, че това е генерирало резултата на съответния тест", написа Роберт Фара в социалните мрежи. Преди часове двукратният шампион на двойки от Големия шлем се отказа от Australian Open, а от турнира обявиха, че това се случва заради "лични причини".

24-годишният чилиец Николас Яри пък е санкциониран със задна дата от антидопинговата програма в тениса. Той е бил тестван на 19 ноември 2019 г. във връзка с участието му на Купа „Дейвис“ в Мадрид. Неговата проба е била изпратена на Световната антидопингова агенция (WADA) в Монреал.

След направения анализ става ясно, че в кръвта му са открити забранените метаболити лигандрол и станозолол. Те са в списъка на WADA за забранени вещества. Чилиецът даде официална позиция в профилите си в социалните мрежи. Версията на Яри е, че е приемал мултивитамини в Бразилия по разписание от лекар, който му гарантирал, че не са в списъка със забранени вещества. "Искам да знаете, че никога по време на кариерата ми като тенисист не съм приемал с цел забранени субстанции. Аз съм напълно против допинга", написа Яри, който през юли 2019 г. спечели първата си ATP титла, труимфирайки на турнира в Бостад (Швеция).