Обратно към пълната версия на статията »

Манолова: 60 % са загубите на вода в Габрово. Подобно е положението в цялата страна

Манолова: 60 % са загубите на вода в Габрово. Подобно е положението в цялата страна
A A+ A++ A

Близо 60% са загубите на вода в Габрово – 59,17% през 2018 година, според КЕВР и 56,72% към 30 септември 2019 година, според данни на местното ВиК. Подобно е положението в цялата страна. Въпреки водния цикъл, от доклад на КЕВР за 2018 година става ясно, че ВиК-Габрово има оценка пълно неизпълнение по шест показателя, сред които и общи загуби на вода при водоснабдяване.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в Габрово след мобилната безплатна приемна за граждани, която бе организирана в града.

„Тревожно е нивото и на други показатели, които КЕВР посочва за напълно неизпълнени. Такива например са броят аварии по водопроводната мрежа. В Габрово има по 48 аварии на 100 километра всяка година“, заяви Манолова и допълни, че за 2019 година са ремонтирани 0,81 % от водопроводната мрежа в града.

Манолова обясни още, че за миналата година инвестиционният план на ВиК-Габрово не е изпълнен, тъй като са били заложени 750 000 лева за инвестиции, а са инвестирани 690 000 лева.

Тя допълни, че четири села около Габрово са на воден режим, а в приемната за граждани хората са подали сигнал за това, че във високите квартали имат проблеми с водата и има случаи, при които няма вода по цяла седмица.
По-късно Манолова се срещна с хората в Севлиево и създаде там клон на гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

„Днес създаваме клон на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ в Севлиево, където наши партньори ще бъдат гражданско сдружение „Граждани за Севлиево“, заяви Манолова пред обществеността в Севлиево.
Преди това тя и екипът й посетиха севлиевското село Ловнидол, където хората от близо 30 години са с воден режим.

„Възмутително е безхаберието на институциите. За да се предприемат мерки, явно трябва да се стига до трагедии като тези край Своге и в село Бисер и до кризи, като тази в Перник“, заяви Манолова.

От „Изправи се.БГ“ посетиха и село Яворец, откъдето хората изпратиха жалби до гражданската платформа за преработка на отпадъци близо до селото.

Хората са притеснени, че площадката, където се складират 200-300 тона балирани отпадъци, се намира на 250 метра от последните къщи в селото и на 150 метра от река Янтра.

По думите им инвеститорът е поискал да се извършва мокро преработване на боклука, при което да се използва вода от водопровода, а отпадъчните води да се изхвърлят в река Янтра, което може да доведе до екокатастрофа.

Другото предложение на инвеститора е било да се използва суха преработка на отпадъците, но жителите на село Яворец се опасяват от фините прахови частици, които ще се отделят при процеса.

Манолова пое ангажимент да направи проверка за какъв срок е разрешителното за сепариране, кой го е издал, има ли изработен ОВОС и какъв е съставът на суровината, която се преработва.