Обратно към пълната версия на статията »

Десетки коли на автоинструктори блокираха жълтите павета

Десетки коли на автоинструктори блокираха жълтите павета
A A+ A++ A

Десетки коли на автоинструктори блокираха жълтите павета. 

Преподавателите на бъдещите шофьори се събраха днес по обяд на протест в центъра на София, за да се обявят против увеличаването на часовете за кормуване и въвеждането на GPS система.

Основното им искане е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 г. за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42.

Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите (GPS). Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта обаче даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема.

Колите на автоинструкторите бяха блокирали площад "Батенберг" още от 12 ч., а точно в 13 ч. протестиращите тръгнаха към министерството на образованието, за да внесат декларацията с исканията си.

Малко след това просветният министър Красимир Вълчев прие представителите на демонстрантите на среща.

Очаква се по-късно протестиращите да тръгнат към транспортното министерство, където да запознаят и министър Росен Желязков с исканията си.