Обратно към пълната версия на статията »

250 000 лева годишно изразходва Община Русе за почистване на нерегламентирани сметища

250 000 лева годишно изразходва Община Русе за почистване на нерегламентирани сметища
A A+ A++ A

"Почистването на нерегламентирани сметища струва на Община Русе 250 000 лева годишно", обяви пред журналисти вчера заместник-кметът по комунални дейности Димитър Недев.

Той призова за повече отговорност от страна на гражданите и спазване на обществените и законови норми. "Това да ни е чисто пред дома и в града ни зависи от всички нас. Можем да го определим и като израз на родолюбие - ежедневно да пазим средата, в която живеем“, заяви Недев. Община Русе прилага цялата законова строгост при доказани случаи на нерегламентирани сметища, като огласеното на скоро струпване на множество отпадъци в двора на частен имот в квартал Средна кула. "Извършихме проверки, предписание, акт, наказателно постановление и глоба. Почистихме терена пред имота, който е общински", обяви зам.-кметът.

От Отдел Екология на Община Русе поясниха, че случаи като този са единични. По-масови са нерегламентираните сметища в града, прилежащи територии около града или в малките населени места. Пример за такова е почистеното от Община Русе, след сигнал на граждани, на изхода на село Басарбово по пътя за село Иваново. Друго подобно сметище в квартал Здравец-Изток в град Русе, също вече е почистено от служители на общината. Не рядко и междублоковите пространства биват замърсени от недобросъвестни хора. Затова от Община Русе призовават гражданите да съблюдават за спазване на чистотата в града, което ще спести обществени средства и ще спомогне за по-здравословен и приветлив начин на живот.