Обратно към пълната версия на статията »

Изследователи разгадаха магията на народните ни танци

Изследователи разгадаха магията на народните ни танци
Снимки: https://taratanci.com/
A A+ A++ A

Изследователският екип "Руните Говорят", който дебютира с фотоизложбата „Неразказаната приказка на българската история“ в Националния Музей на Образованието и гостува на Международния фестивал "Дни на тракийската култура", направи още едно значимо разкритие за българската история и традиции - магията на народните ни хора.
Екипът, разкрил древността на българските букви и научно обосновал находките във всички краища на страната с преходите на писмеността, бе подкрепен и от Посолството на Кралство Мароко в РБългария, начело с Нейно Превъзходителство г-жа Закиа ел Мидауи, припомня ВИП Комюникейшън.
Със собствена методика и инструментариум за разчитане на древното българско руническо писмо и система за анализиране на артефактите, "Руните говорят" издадоха и дебютната си книга  "Заветът", посветена на великия български владетел Кубрат.
Интердисциплинарният изследователски екип в състав Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Стефан Ганев и Даниел Калчев има за цел да възстанови изгубеното Познание на нашите предци и да докаже, че българите стоят в основата на световната цивилизация.
"Руните говорят" са носители на три поредни награди за Родолюбие, връчвани в деня на Будителите от Международната Организация на обединените българи, под патронажа на Съюза на военно-инвалидните кооперации – с председател Борис Николов и инициативата “Една детска сълза – една молитва”.


- Г-жо Салахи, какво провокира Екипа "Руните говорят" да разгадае магията на народните хора? - От една година нашият екип работи съвместно с екипа на хотел Севтополис Медикал и СПА по създаването на изцяло български релакс програми не само за тялото, но и образно казано за душата, като вплитаме част от древното познание в съвременните технологии. Подконтекстът е да се популяризира древната история на България пред света. Консултант на проектите е доктор Ивайло Христов, хирург и дългогодишен управител на Медика Албена, доказал се в своята област. Така започнахме. Вплетохме древната ни история в изцяло нова концепция, като заложихме на Царя -първожрец Орфей, легендарния певец, познат не само в древния свят, но и днес на света. Танцът е неделима част от мистериалната обредност на нашите предци и това се доказва много лесно чрез артефакти от неолита до сега. 
 
- Защо народните ни хора са магия?
- Всички сме чували за неравноделните тактове, но те не са само при нас. Когато екипът ни изследва дадена епоха се налага да правим цялостна реконструкция, вкл. и на фолклорa. Направи ни впечатление, че на много места извън пределите на България, говорим за региони днес, които нямат нищо общо с нас, към момента са се запазили част от хората и някои неравноделни тактове. Това е още едно доказателство за влиянието на културата на нашите предци в световен мащаб. Подобни ритми и хора има при берберите, за балканския регион се знае, че граничим сами със себе си, в днешен Ливан, колкото и странно да звучи - дори при баските в Испания и т.н. В тези региони това са само остатъци, но при нас е запазено огромното богатство на неравноделните тактове, а техният физически израз е заключен в стъпките на хората. Преди 2 или 3 години от организация „Таратанци” събраха стъпките на народни български хора, изобразени в графични схеми, и направиха изложбата „Последвай стъпките“. Екипът на Таратанци заслужава адмирации, а тази изложба трябва да стане достояние на всеки българин. Още тогава знаехме, че тези графични изображение са ключа към разгадаването на лечебната сила на нашия танец. Стъпките на различните хора образуват различни геометрични фигури, когато пуснем 4D „поглед“ чрез инструмента Окото на Вселената и виждаме невидимото. 
 

 - Какво „казват“ стъпките на народните ни хора? 

- Труден въпрос, защото, ако го кажем по начина на предците ни, никой няма да ни разбере. Самият им духовен светоглед е съвсем различен от нашия, а за да ги разберем трябва да мислим като тях, но ще цитираме и ще обясним един пасаж:
„… Танецът звезда записва, вик от сотирите с кода в ръцете извива се от момък и знание е. Очи в очи с момите построяват се, докарват Слънцето! Това пробива покривалото, остатъка от сиянието с натръсване посяват… Танецът писалка е и път за божествена енергия. Молитва построена, сила да премине към вашият съд. Съшива се половината с Господа и излиза майстора К…Построява се с Л в земната енергия. Литва лекарството, виж, смила се…“.
Самите стъпки на ениното хоро описват звезда, видно и от снимката. Характерни за него са движенията с ръце, които чрез езика на символите означават прославям на земята, докарват Слънцето-невидимата сила. Вик от сотирите - сотир, сатир, сотер буквално означава превръщам се, преобразявам се. Сатири в миналото са придружавали бога на виното Дионис - нито хора, нито животни. По- късно са изобразявани и по иконите в християнството известни като кинокефали - хора с глави на животни, един вид пазители. Танецът писалка е за божествена енергия - влияе върху тялото на ефирно ниво, път, че не ни трябват други приоми, за да сме в добра кондиция. Молитва построена - стъпките, сила да премине в телата ни. Съшива се половината с Господа - от главата до кръста, където са органите ни на осезанието, а в гърдите ни е централният орган на имунната система - тимусът.

- В този текст има и единични  букви - те какво означават?
- Всичко започва от тухличките в нашия организъм - гените, като информацията е многопластова и комплексна. Буква К е ген, сега известен като KANSL1. Протеинът, произведен от гена KANSL1, се намира в повечето органи и тъкани на тялото преди раждането и през целия живот. С участието си в контролирането на активността на други гени, този протеин играе важна роля в развитието и функцията на много части на тялото. Л в този случай е лимфата, тъй като тя е единствената система в човешкото тяло, която тече отдолу- нагоре, показано в израза заключва се в земната енергия с Л, а и в същото време много важен ген L1CAM - той дава инструкции за производството на протеина на адхезионната молекула на L1 (съкратен до L1 протеин), който се намира на повърхността на нервните клетки (невроните) в цялата нервна система.

- Това означава ли,  че нашите народни хора са истинска магия?
- Може да се каже, но когато ги погледнем с други очи в нашето време стигаме до извода, че нашите хора са епигенетика на ефирно или модерното квантово ниво, но не трябва да се гледат комплексно. Всяко едно хоро си има своето точно място не само по отношение на тялото ни, но и за даден географски регион - съобразено с енергийното излъчване на земята. Отговорът за силата на хората се крие до голяма степен и в шевиците.
В едно наше интервю неотдавна обяснихме, че епигенетиката е най- бързо развиващата се наука или влияние върху ДНК чрез външни фактори, с процес отвътре без директно вмешателство, (както технологиите CRISPER) за лечение и подобряване на общото състояние. Нашите предци са ни завещали този метод заключен в стъпките и ритмите на хората. Дървото от корените си не може да избяга, факт е, че наблюдаваме едно ново възраждане на нашите традиции, а това означава самоосъзнаване и по- добро бъдеще за децата ни. 
Танцувайте хора, не залитайте по чужди практики, защото те не са ни вродени и нямат ефект, а ако имат е временен. Вместо модерното на фитнес, просто играйте хора, те са записани в нашето ДНК!


Едно интервю на Патриция Кирилова за нейния блог https://patriciakirilova.blogspot.com/2020/01/blog-post.html