България се разтревожи от щурма на британското посолство в Иран

30 ноември 2011, сряда / 16:18;

Българското външно министерство официално изрази тревога от инцидента във вторник, при който ирански демонстранти щурмуваха британското посолство в Техеран.

Атаката на дипломатическото представителство се случи по време на антибритански протест на ирански студенти, като напомни силно за инцидента с превземането на посолството на САЩ в Техеран след Ислямската революция в страната през 1979 г.

„България е силно разтревожена от инцидента в Посолството на Великобритания в Иран, при който демонстранти нахлуха на територията на дипломатическото представителство“, се казва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева, а проникването в Посолството на Великобритания в Техеран е окачествено от София като „насилствено“.

„Неприкосновеността на дипломатическите и консулските представителства, гарантирана от Виенската конвенция, следва да бъде  стриктно спазвана от властите на приемащата страна. Като отбелязваме предприетите от иранските власти мерки, се надяваме този инцидент да бъде разследван и виновните да бъдат наказани“, заявяват от МВнР.