Обратно към пълната версия на статията »

България ще държи 20% от LNG терминала в Гърция

България ще държи 20% от LNG терминала в Гърция
МС
A A+ A++ A

За миналата година сме ползвали около 400 млн. втечнен газ, дошъл от Гърция. Само за януари са 200 млн. кубически метра. Днес на Министерски съвет ще вземем решение и ще закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов  преди началото на стратегическия диалог България-САЩ. Той се открива от премиера Борисов и американския посланик у нас Херо Мусатафа.

„Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Това съм го казвал, ще го кажа пак. Ние, разбира се, ще се съгласим с решението на иракския парламент, Но нека ме забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и те стабилизират така крехкото положение след войната", заяви премиерът относно напрежението между Ирак и САЩ, цитиран от Нова телевизия.

"Във военното сътрудничество, започвам с него, защото там са ни най-ясни отношенията, най-безпроблемните, закупуването, както обещахме на нашите военнослужещи, най-добрият самолет в региона, който ще лети. F16, заедно с всичките към тази сделка допълнителни неща. Двустранното сътрудничество във военната област, която вицепремиерът Каракачанов и днес на една от сесиите ще договаря", каза още той.

„Бих искала да ви уверя, че стратегическият диалог, който се провежда в Министерския съвет, не е бюрократичен жест. Всичко, което обсъдим днес с българските съюзници, ще бъде от полза за българския народ", каза американският посланик Херо Мустафа преди началото на срещата.

" Ние истински държим на България. Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори", заяви на български език посланичката.

Тя напомни, че диалогът в София е резултат от проведените разговори между Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон в края миналата година.

В рамките на форума в отделни панели бяха обсъдени отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, както и върховенството на закона. Тези  теми бяха заложени и в споразумението за стратегическо партньорство, с което завърши посещението на Борисов в Белия дом през ноември.

По-късно този месец у нас ще дойде нова американска делегация, която ще посети обекти в областта на енергетиката.

Днес премиерът ще присъства и на откриването на "Турски поток".