Обратно към пълната версия на статията »

Климатичната конференция на ООН за климата в Мадрид се провали

Климатичната конференция на ООН за климата в Мадрид се провали
Pixabay.com
A A+ A++ A

Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Мадрид бе провалена, след като през нощта преговорите между страните не доведоха до съгласие между тях. Дори напротив, държавите остават още по-разделени по отношение на това как да се борят с глобалното затопляне и да намалят вредното си въздействие върху околната среда, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Делегати от богати нации, нововъзникващи гиганти и най-бедните страни в света се противопоставиха на проекта за окончателен текст, който бе публикуван от домакина на срещатна – Чили.

След година на катастрофи, свързани с климата, включително смъртоносни бури, наводнения и пожари, както и седмични стачки на милиони млади хора, преговорите в Мадрид трябваше да изпратят ясен сигнал за готовността на правителствата да се справят с кризата.

Срещата имаше за цел също така да финализира правилника на Споразумението за климата от Париж 2015, което влиза в сила през следващата година.

Вместо това делегатите в събота бяха възмутени от стъпките назад, които трябна да направят по ключовия политически въпрос с какво държава може да допринесе в борбата си срещу климатичните промени и за предотвратяване на екологична катастрофа.

Дори след маратонските разговори между министри, наблюдатели и делегати казаха за АФП, че все още има значителни разцепления по редица въпроси. Те са основно между страните-богати замърсители и развиващите се страни по въпроса кой трябва да намали емисиите на парникови газове, с колко и как да плати трилионите, необходими на човечеството, за да се приспособи към света, който страда най-много от климата.

Междувременно позициите на по-бедните и уязвими от климата държави, и нововъзникващите гиганти, като Китай и Индия – замърсители №1 и №4 в света, също блокираха напредъка.

В публичните дискусии в събота сутринта се появи и въпросът за това как нациите трябва да цитират поредица от научни оценки за състоянието на планетата.

„Последната версия на текста на решението за Парижкото споразумение, представена от чилийското председателство, е напълно неприемлива“, заяви Алден Майер, директор на политиката в Съюза на загрижените учени и наблюдател на преговорите на ветерани от ООН.