Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: НСО информираха обществеността некоректно

Борисов: НСО информираха обществеността некоректно
A A+ A++ A

"НСО по-навреме, по-коректно и по-бързо да информират обществеността. Всеки от нас кара кола, знае, че може да се случи. Пази Боже да има такива инциденти, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е или е нямало пътник  в нея. Ако сравните двете прессъобщения  - когато Цвета Караянчева катастрофира и от вчерашната катастрофа. Нещо повече, опитаха се през жълти сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофа. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информираха обществеността." Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов по повод инцидента с кола на НСО, при който пострада 14-годишно дете.

Министър-председателят коментира и случая с еродепутата Ангел Джамбазки, който беше хванат да шофира с алкохол в кръвта. 

"Мога да кажа, че това, което МВР е трябвало да направи, което повелява законът, е било в пълен обем. Спрели са го, санкционирали са го, взели са му проба с дрегер, включително и във Военно-медицинска академия. Той ще понесе всичките си последствия. Нито някой го е прикрил, нито някой го е спрял. Това е един морален акт. Който ме познава, знае, че аз капка алкохол не пия. И съм голям противник на този, който си позволи да пие и да седне да кара. Думата разочарован е много малка. Харесвах го като политик. Както се казва: "Власите на края на Дунава се давят". С един подобен инцидент си нанасяш такава щета, че не знам как можеш да се възстановиш", заяви Борисов.

„Вече поздравихме Борис Джонсън. Ясно е до толкова и е хубаво, защото знаем до 31 януари какво трябва да се случи. Следващата година ще бъде времето, в което ще се отрегулират отношенията ни с Великобритания. Това е една добра новина”, каза още Борисов.

„Инвеститорският интерес е голям. Идва от Китай, Кореа, САЩ, Русия, От много места. В момента тече процедура и не бих искал да се изказвам по темата. Най-големите фирми в света проявяват голям интерес. Много общо трябва да се говорят нещата и  да запознаем българската общественост какво е „Зелен пакт” или зелена сделка, какво е въглероден неутралитет до 2050 година. В превод, понеже никой не иска да назове нещата с истинските им имена, означава нулеви емисии до 2050 година", заяви той.

"За това ние много се борихме ядрената енергия да влезе в този микс. Сред постиженията на върха е, че всяка една държава сама определя енергийния си микс. Вчера надълго разговаряхме с Урсула фон дер Лайен. След това тя ми прати свои експерт в нашия офис и ги запознахме колко енергия произвеждаме. Какви са ни плановете за следващите 5-10-15 години. Това е тема, която изисква национален консенсус", смята премиерът Борисов.

"Зелената сделка ще стане факт. Ние, понеже винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата. Имаме период от 30 години и ние трябва да кажем какво ще се случи след тях. Плавно и бавно това сме го договорили", обяви той.