Обратно към пълната версия на статията »

Губим близо 2 години от живота си заради мръсен въздух

Губим близо 2 години от живота си заради мръсен въздух
A A+ A++ A

В сряда вятърът в столицата е значително по-осезаем и мъглата е по-лека. Въпреки това датчиците отчитат замърсяване на въздуха, което влияе пряко на здравето ни. Статистиката показва, че губи средно 1,8 години от живота си заради мръсен въздух. За сравнение, заради тютюнопушене загубата в години е 1,6. А само 11 месеца е загубата на част от живота ни е заради алкохол и наркотици, това сочат анализите.

Основните причини за замърсяване остават също така потвърдени. Отопление, транспорт, индустрия и несъобразено високо строителство. Всичко това води до сериозно замърсяване на въздуха в страната ни.

 „Хората трябва да са внимателни. Не искаме да всяваме паника, но те трябва да имат истинската информация, която е основана на доказателства. И тази информация е много ясна. Фините прахови частици имат значение. И тези, които са 2.5, и тези, които са 10 микрона те отиват дълбоко в нашия организъм и могат да уредят белите ни дробове, сърцето, кръвните тела и мозъка. Всичко това се знае, няма нищо ново. Основният проблем са фините прахови частици. Ако организма ни е изложен дълго време на такива влияния резултатите са много тежки”, заяви д-р Скендер Сила от Световна здравна организация.

8 акта са били съставени по време на снощните проверки за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова в студиото на „Здравей, България”.

„Мисля, че трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е мръсен, защото ние го правим такъв с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт", смята тя.

Проверките във виетнамските общежития в столичния квартал „Красна поляна” във вторник вечерта показаха, че въпреки ограниченията за горене на нерегламентирани отпадъци с цел отопление, това все още се извършва на практика. От Столична община все още, след година, не са приели забраната за придвижване с каруци в целия град. А голяма част от тези нерегламентирани отоплителни материали се превозват с такива превозни средства.

И днес се очакват трайни мъгли, но само в Северна България. По поречието на Дунав, в низините и котловините видимостта ще е ограничена до късния следобед. За всички 11 области на страната около северната ни граница е обявен жълт код за мъгла.