Обратно към пълната версия на статията »

Потрес! Държавата не дава гражданство на майка с 5 българчета

Потрес! Държавата не дава гражданство на майка с 5 българчета
A A+ A++ A

Не се чувствам рускиня, защото моите деца са българи, споделя Мария, която живее в България от 2002 година, но държавата не й дава гражданство

Работя и не ползван никакви социални помощи, плащам си данъци и осигуровки. Това каза пред бТВ Мария Качарова. Тя е българка по призвание, но не и по гражданство, възкликна водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

Въпреки, че е майка на пет прекрасни българчета, жената получава отказ за придобиване на българско гражданство.

Мария живее в България от 2002 г. Омъжена е за българин от почти десетилетие. Тя е единствената от многодетното семейство, която не е българка по документи.

„Съзнателният ми живот, съпругът ми, семейството ми... всичко е тук. Аз не се чувствам руска гражданка, защото моите деца са българи“, сподели Мария.

През 2015 г. Мария подала молба за придобиване на българско гражданство. Процедурата отнема близо пет години, а резултатът е негативен. От дирекция „Българско гражданство“ към Министерството на правосъдието са лаконични: „Съгласно резолюция на вицепрезидента на България е отказано издаването на указ за придобиване на българско гражданство“. 

От дирекцията посочват, че след предложение от министъра на правосъдието вицепрезидентът е отказал да подпише указ, но мотиви не са посочени. 

„Това е като плесница за мен, защото не е лесно да гледаш деца в България. Отговарям на абсолютно всички изисквания, които са посочени. Работя и не ползвам никакви социални помощи, плащам си данъци и осигуровки. Поне като на човешко същество искам да ми отговорят поради каква причина ми отказват“, споделя Мария.

Въпреки отказа младото семейство е избрало  се развива в България. Независимо от трудностите те се справят като екип. Разчитат безрезервно един на друг и споделят, че семейството им е истинското богатство. 

Заб: Снимката е илюстративна