Обратно към пълната версия на статията »

Румен Радев: Българската наука има потенциал да участва в общи проекти наравно със своите партньори от ЕС и НАТО

Румен Радев: Българската наука има потенциал да участва в общи проекти наравно със своите партньори от ЕС и НАТО
A A+ A++ A

Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН и изграденият към него Център за върхови постижения са заявка за големи амбиции. Тези амбиции не трябва да се затварят само в България, те имат своето бъдеще в една дълбока интеграция с европейските и световни структури. Това каза държавният глава Румен Радев при посещението си в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Държавният глава се запозна с работата на учените по големите национални проекти, ръководени от института, както и с възможностите на  високопроизводителните изчислителни системи /суперкомпютър/, ситуирани в изградения към института Център за върхови постижения.

Мощта на една съвременна държава вече не е само в индустриализацията, а се изразява и с нейния информационен и комуникационен потенциал, посочи президентът. По думите му постигането на икономически успех и сигурност изисква събирането на огромна по обем информация и способност за нейната преработка, пресяване и превръщане в знание.

По думите на държавния глава работата на института утвърждава България на световната иновационна карта. Българските учени са успели да създадат система на световно ниво, която включва научна инфраструктура, доказано прогресивни отдели и методи на научни изследвания, и най-важното - високоподготвени, мотивирани и устремени към успех хора.

Държавният глава призова българските учени да интегрират дейността си към водещи европейски проекти за научни изследвания. Румен Радев даде пример с Европейския фонд за отбрана и програмата за постоянно структурирано сътрудничество, по която ще бъдат заделяни все повече средства. Президентът прикани учените от института да използват възможностите за интеграция във водещи проекти за научни изследвания и за развитие на върхови технологии.

Румен Радев припомни позицията си от срещата на върха на НАТО в Лондон - договори за покупка на отбранителни системи да бъдат съпроводени и със солидни договори за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. „Заявих много ясно, че не виждам бъдещето на този алианс като членове, които се делят на производители и купувачи. Виждам го като бъдеще на партньори, които заедно градят своята отбрана, заедно развиват технологии и заедно произвеждат“, отбеляза президентът. По думите му България не само следва да декларира лоялност и готовност да плаща и купува, а и да се интегрира във високотехнологично индустриално производство на общите отбранителни системи.

По всички тези технологии вие имате потенциал - за данните като стратегически ресурс, автономните системи, изкуствен интелект, системи, базирани в Космоса, био и нано технологии, обърна се президентът към българските учени. И призова България да участва в тези дебати и проекти като инициатор и генератор на конструктивни идеи.