Обратно към пълната версия на статията »

Как да сигнализираме за изоставени автомобили в град София

Как да сигнализираме за изоставени автомобили в град София
A A+ A++ A

Ако видите автомобил, отговарящ поне на едно от горните условия, който е паркиран на обществено място и по който липсват всякакви стикери или маркировки на общината, можете да го снимате и качите в приложението “Гражданите”.  Трябва да изберете вид на нарушението „изоставен автомобил“, да напишете точния адрес на местоположението му и да активирате опцията “изпрати до КАТ” (ние ще получим имейла).

изоставен автомобил в "Гражданите"

Попълване на нужното в “Гражданите”

 

Получавайки вашия имейл, ние изпращаме нужното на столичния инспекторат, където проверяват дали имат регистриран автомобила в базата си с данни за изоставени коли. Ако го нямат, известяват районната администация, на чиято територия се намира автомобила. Със заповед на районния кмет се сформира комисия от представители на столичен инспекторат, районното полицейско управление и районната администрация. Ако тази комисия установи, че автомобилът е излязъл извън употреба колата се стикира. Собственикът има тримесечен срок да премести автомобила от общинска или държавна територия. Не го ли направи, районният кмет издава заповед за принудително преместване. Лицензирана фирма, която има договор с общината, премества колата на площадка за временно съхраняване и разкомплектоване. Собственика има 14 дни да прибере автомобила си и да заплати таксата за принудителното преместване и таксата за престой на площадката. Не го ли направи в дадения срок, фирмата има право да разкомплектова автомобила.

Цялата процедура от подаване на сигнал до премахване на излязъл от употреба автомобил е около 3 месеца, но реално опитът ни показва, че отнема 6-7 месеца.

Вече работим и с 9 района в София, които обработват сигналите директно през портала на “Гражданите”. Районите са Изгрев, Слатина, Люлин, Лозенец, Красно Село, Витоша, Надежда, Нови Искър и Илинден. Ето тук може да видите как работим и с един от тях. Работим скоро и останалите райони да се включат, както и други градове, за да могат да реагират по бързо на сигналите. Иначе за тези, които не са в платформата, продължаваме работа по стария начин.

Бъдете активни и нека разчистим града от изоставени автомобили. Така ще имаме и малко повече паркоместа