Обратно към пълната версия на статията »

Окончателно: Няма виновни за смъртта на 3 годишния Александър

Окончателно: Няма виновни за смъртта на 3 годишния Александър
A A+ A++ A

Трагичният случай със смъртта на 3-годишния Александър в столичната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев" не е следствие от лекарска грешка. Това е заключението на проверката, извършена от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", съобщиха в петък от здравното министерство.


"Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези", се казва в съобщението.
От здравното министерство уточняват, че констатираните двустранни кръвоизливи са от съществено значение за изключително бързото влошаване на състоянието на детето. Проверката не е установила никакви пропуски при диагностицирането и лечението на Александър, който почина на 15 ноември.
Здравното министерство разполага с констативните протоколи както от проверките в педиатрията, "Пирогов" и правителствената болница "Лозенец", където детето бе приемано, така и от практиката на личния му лекар. Всички документи ще бъде предоставени на прокуратурата, която също се самосезира по случая.
"С оглед приключването на проверката на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в трите болници, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа", добавят от здравното министерство.
Както е известно, по лично разпореждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Кирил Ананиев временно отстрани от длъжност ръководителите на въпросните болници. Целта на управляващите беше "да има възмездие", както се изрази самият министър-председател.
Източник: Svobodnaevropa.bg