Обратно към пълната версия на статията »

Петкова: Риск за „Турски поток“ няма

Петкова: Риск за „Турски поток“ няма
A A+ A++ A

Проектът „Турски поток“ категорично не е под заплаха, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Пред журналисти в парламента тя коментира думите на руския президент Владимир Путин, който обвини страната ни, че „умишлено бави“ реализацията на проекта и подчерта, че България се върши „съвестно работата“ по него, защото осъзнава важността му.

„Риск за проекта няма“, категорична бе министър Петкова, която потвърди думите на премиера Бойко Борисов, че страната ни изгражда по 5 км. на ден от трасето, но става въпрос за различни етапи от строителните дейности.

Енергийният министър припомни, че в края на миналата година България актуализира своята енергийна стратегия, с което заяви, че проектът е стратегически за страната ни, заедно с проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в Александруполис. Всички дейности обаче отнемат време, предупреди Теменужка Петкова, която даде пример с обжалването на обществените поръчки от двата консорциума, участвали в процедурата, което е довело да забавянето ѝ.

„На 18 септември беше подписан договорът. Работи се непрекъснато за реализацията на този проект, който е изключително важен за нас. Към момента се работи на трасе от 150 км., разделено на три отделни лота. Доставени са тръбите за всичките 150 км.“, каза още министър Петкова.

Тя припомни още, че вече са изградени и въведени в експлоатация първите 11 км., от турско-българската граница до компресорна станция „Странджа“.
„Изградихме газоизмервателна станция. В процес на изграждане са и две нови станции. Работата по проекта не е спряла. Както предвижда договорът, първите 308 км. трябва да бъдат готови през месец май 2020 година“, допълни още министърът на енергетиката.