Обратно към пълната версия на статията »

Традицията спазена! Стотици именици се събраха за общ фотос в Бургас, дядо на 101 г. - също

Традицията спазена! Стотици именици се събраха за общ фотос в Бургас, дядо на 101 г. - също
A A+ A++ A

Стотици бургазлии, празнуващи днес имен ден, се събраха пред сградата на Община Бургас, за да спазят традицията – да си направят обща снимка, с която да влязат в историята на града.

Превърналия се в запазена марка за празника Никулден фотос за седма поредна година събира на пл. „Атанас Сиреков“ бургазлии с името Николай, Никола, Николина, Нина и производните им, като и през 2019 г. сред имениците се виждаха хора от всички възрастови групи – бебета, малки деца, тийнейджъри, майки и татковци, баби и дядовци. Сред имениците бяха и 101-годишният Никола Мечков от жк „Меден рудник“ и най-възрастната именичка Николина Бояджиева от жк „Лазур“, която е на 95 години.

„Златната“ снимка ще бъде изпратена за съхранение в Бургаския държавен архив, където ще бъде запазена за идните поколения. Всеки от участниците във фотоса ще получи безплатно копие на историческия кадър, както и подаръци – моряшко шалче и специална отличителна значка с придобилия местна популярност надпис „На Никулден имам имен ден“.

Традиционно в снимката се включи и кмета на Бургас Димитър Николов. В Бургас тази година имен ден празнуват 5853 мъже, жени и деца.