Обратно към пълната версия на статията »

Ангел Джамбазки: България е лидер на Западните Балкани

Ангел Джамбазки: България е лидер на Западните Балкани
A A+ A++ A

Фондацията за европейска реформа New Direction е създадена през 2009 г. от Маргарет Тачър. Вицепрезидент на фондацията е Ангел Джамбазки - член на EП в групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО. Фондацията за европейска реформа и Международния републикански институт (IRI) организират в София конференция „Западни Балкани“.

Господин Джамбазки, политици и експерти от Европа пристигат в България за конференция "Западни Балкани", организирана от Фондация за европейска реформа, на която вие сте вицепрезидент. Какви ключови за бъдещето на региона теми ще бъдат обсъждани в София? –  Срещата ще се проведе на 7 декември в Националния дворец на културата и на нея ще присъстват министри, европейски представители, дипломати, учени и млади лидери от региона. Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани, са сигурност, европейска перспектива, регионално сътрудничество и икономическото развитие на страните от Западните Балкани. Ще се обърне внимание на трансатлантическото сътрудничество, както и на бъдещите перспективи за района. Това е особено важно с оглед на неадекватното поведение на френския президент Емануел Макрон.

Да очакваме ли скоро развитие по въпроса с приемането на страните от Западните Балкани в ЕС? Ще даде ли резултат настояването за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани? – Западните Балкани - геополитически и исторически, принадлежат на Европа и присъединяването им към Европейския съюз е естествен процес, който ще направи Съюза завършен. Бързото разширяване от 2004-а, 2007-а и 2013 г. като че ли охлади амбициите на ЕС за по-нататъшно разширяване. Въпреки факта, че Западните Балкани отдавна са в дневния ред на Европейския съюз, интеграцията на региона е бавна и натоварваща. Решението за вето за започване на преговорния процес със Северна Македония и Албания на френския президент Макрон го доказва. Въпреки че българското председателство на Съвета на ЕС върна фокуса върху Западните Балкани, като един от неговите приоритети и президентът Юнкер направи няколко изявления за засилване на перспективата на тези страни за бъдещо присъединяване към ЕС, процесът на разширяване отново губи своето значение и приоритет. Тази тенденция е опасна за нашите интереси. Ето защо е изключително важно да се продължи дискусията за процеса на разширяване и бъдещите перспективи на Западните Балкани.

В София ще присъстват и експерти от НАТО. Какви са най-належащите за решаване проблеми със сигурността на Западните Балкани? – Западните Балкани не бяха подминати от кризата с нелегалната миграция. Особено наболял е този проблем на гръцко-македонската граница, както и в Босна и Херцеговина, където и досега хиляди нелегални мигранти чакат да се доберат до Европа. За съжаление потокът от нелегални мигранти все още продължава и по никакъв начин не заобикаля балканските държави, въпреки хабенето на средства от ЕС за прищявките на Ердоган. В Гърция например всеки ден пристигат по 400 нелегални мигранти от Африка и в момента има около 47 хиляди, а капацитетът на така наречените горещи точки по островите е не повече от 8 хиляди. На страните от региона трябва да им е ясно, че силната защита на границите не подлежи на обсъждане. Друг важен проблем е и намесата на външни държави в региона. Небезизвестен е фактът, че някои страни се опитват да използват своите марионетки в Западните Балкани, за да прокарват интересите си. Това е нормално в сферата на международната политика, но ние трябва да пазим своите интереси.

Оценява ли се в ЕП водещата роля на България в Западните Балкани? – Със своята активна политика спрямо държавите от Западните Балкани България се утвърди като безспорен фактор в Европа и региона. След като твърдо се застъпихме за региона по време на председателството на Съвета на ЕС, е очевидно, че в Европа на България се гледа като на лидер на Западните Балкани. Нашата стабилност и решителност да подкрепяме региона в пътя му към интеграция в евроатлантическите институции ни дадоха възможността да имаме тази водеща роля.