Обратно към пълната версия на статията »

В Русия одобриха правила за отглеждането на животни

В Русия одобриха правила за отглеждането на животни
A A+ A++ A

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа указ за одобряване на правилата за държавен надзор в областта на отношението към  животни, съответният документ е публикуван на официалния интернет портал на правната информация.
„Да одобрим приложените правила за организацията и осъществяването на държавен надзор в областта на отглеждането на животни“, се казва в документа, информира РИА НОВОСТИ.


Решението ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.

 

По-рано Министерството на природните ресурси разработи методични  препоръки за развитие на държавния надзор в работата с животни. Препоръките са разработени от агенцията, за да се спазят изискванията на закона „За отговорното отглеждане на  животни и за изменение на някои законодателни актове на Руската федерация“. Законът установява, че третирането на домашни любимци и животни без собственик трябва да се проверява в рамките на държавния надзор от страна на изпълнителните органи на съставните структури на Руската федерация в областта на работата с животни.


Законът за отговорно отглеждане беше приет от Държавната дума през декември 2008 г., осем години след въвеждането му; в края на 2018 г. той е подписан от руския президент Владимир Путин. Законът предвижда изрична забрана за отглеждане на диви животни в апартаменти, частни къщи, домакинства, градински парцели и т.н. Законът също така забранява контактните зоологически градини, които работят в търговски центрове, въвежда правила за разходка, включително потенциално опасни породи кучета. Напълно забранява убиването на  животни по всякакъв повод и предвижда създаването на специални приюти.