Обратно към пълната версия на статията »

Райна Кабаиванска и Анна Нетребко в Ла Скала за "Тоска"

Райна Кабаиванска и Анна Нетребко в Ла Скала за "Тоска"
A A+ A++ A

Театро Ла Скала в Милано открива новия оперен сезон на 7 декември с „Тоска“ от Джакомо Пучини. Световното сопрано номер едно Анна Нетребко е в ролята на Флориа Тоска.  Диригент на спектакъла е Рикардо Шайи, режисьор Дейвид Ливърмор. Специален гост на събитието е легендарната интерпретаторка на ролята Райна Кабаиванска.

Руското сопрано Анна Нетребко e абсолютната световна примадона на последното десетилетие. Тоска е шестата й роля в Ла Скала след дебюта й в „Дон Жуан“ (2011) и последвалите блестящи представяния в „Бохеми“ (2012), Жана Д‘Арк (2015),  „Травиата“(2016) и „Андре Шение“(2017). В интервю за Corriere della Sera (29.11.2019) Нетребко споделя: „Всички пеят Тоска, но добри съм виждала малко. Калас и Кабаиванска…Превъзходна е Тоска (на Кабаиванска) с Павароти от Римската опера, както и тази с Доминго във филма на Де Бозио. Райна за мен е модел.“

Кабаиванска е недостижима в ролята на дивата Тоска, която изпълнява над 400 пъти в продължение на 33 години на най-големите световни оперни сцени – Ла Скала в Милано, Ковънт гардън в Лондон, Виенската Щатсопера, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Арена ди Верона, Большой театър в Москва - и в оперните театри в Болоня, Билбао, Берлин, Генуа, Катания, Мачерата, Модена, Мюнхен, Неапол, Парма, София, Торино, Триест, Токио, Хамбург, Щутгарт и др. Като художника Марио Каварадоси, са й партнирали тримата големи тенори на епохата. Италианският дебют на Хосе Карерас в ролята е „в обятията“ на Кабаиванска през 1976 г. в Театро Реджо в Парма. С Пласидо Доминго са аплодирани многократно в различни постановки на Пучиниевия шедьовър в продължение на повече от 10 години. Своеoбразен връх в творческото им партньорство е филма „Тоска“ – 1978 г. на режисьора Джанфранко де Бозио, определян като „ най-добрата „Тоска“ за всички времена“. С Лучано Павароти правят исторически спектакли в Ла Скала, Виенската Щатсопера и Римската опера. „Тоска на миналото е Мария Калас. Тоска на нашето време е Райна Кабаиванска.“ Казва Павароти във Виена през 1994 г.   

На тържествената вечер в Ла Скала ще присъства президентът на републиката Серджо Матарела. Събитието ще се излъчва пряко по Rai1, Radio3 Rai и Rai Play.

През септември 2020 г. Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя юбилеен 20-ти Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.